Körhinta, Sose halunk meg, Indul a bakterház - így ünneplik a magyar film napját

Törőcsik Mari élete képekben
A körhinta című filmben. Fábri Zoltán alkotását az 1956-os cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmára jelölték.
Vágólapra másolva!
Izgalmas és szórakoztató utazásra hívja nézőit a magyar filmek világába a közmédia április 30-tól egy héten át. A magyar film napja alkalmából különböző évtizedek legemlékezetesebb hazai alkotásai kerülnek műsorra. Szinte valamennyi műfaj képviselteti magát, és nemcsak a játék-és művészfilmek kedvelőire, hanem a rajzfilm rajongókra is gondolnak a csatornák - áll az MTVA közleményében. 
Vágólapra másolva!

1901. április 30-án mutatták be az első megrendezett magyar filmet A táncz címmel, az azóta eltelt 122 évben kiemelkedő alkotók felejthetetlen mozgóképekkel tették világhírűvé a hazai filmet. A közmédia idén is csatlakozik a Nemzeti Filmintézet kezdeményezéséhez, ahol április utolsó hétvégéjén tartják a filmünnepet, a Dunán, a Duna World-ön, az M5 kulturális csatornán és az M2-n is a magyar filmek kerülnek középpontba.

A Duna a magyar film napján14.00-től vetíti az 5 óra 40 című filmet, amelynek főszereplője a legendás memóriájú Makay Margit, aki rendszerint egy éjszaka alatt megtanulta a szerepeket. 21 órától Szász Attila számos nemzetközi fesztiváldíjjal kitüntetett filmjét az Apró meséket adja a Duna. A II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódó szerelmi háromszög történelmi, romantikus thriller, amely nem várt fordulatokat és sok izgalmat ígér.

Dögkeselyű Forrás: FILMIO

Hétközben színészóriásokkal érkeznek a kultfilmek is, mint a Dögkeselyű Cserhalmi Györggyel május 1-jén, vagy a film, amiből mindenki tud idézni az Indul a bakterház, Koltai Róbert fergeteges alakításával május 4-én. A hét vége is tartogat meglepetéseket: május 5-én látható a Sose halunk meg, amely a magyar filmgyártás egyik legmaradandóbb alkotásává vált valamint, a csodálatos szerelmi történet, a Körhinta az ifjú Törőcsik Marival és a tragikusan fiatalon elhunyt Soós Imrével.

A körhinta Forrás: NFI/Schandl Teréz

Május 7-én, vasárnap este egy ikon filmjének tévépremierje, a Katinka látható a Dunán. A háromszoros olimpiai, huszonhatszoros világ- és harmincnégyszeres Európa-bajnok Iron Lady-t egy egészen más oldaláról mutatja meg a dokumentumfilm.

A Duna World tűzi műsorára a Habfürdőt 30-án 23:10-kor. Kovásznai Gábor György 1979-ben készült, a magyar animáció történetben egyedülálló alkotása lélekbúvár antimese, pop art-os musical, szociofotókból és a XX. századi festészet képi világából építkező egész estés rajz-játékfilm felnőtteknek. Május elsején látható majd az Akiket a pacsirta elkísér, 3-án a Gyávaság és a Feldobott kő, amelyek a 40-es-60-as évek ikonikus filmjei. A magyar rajzfilm „atyja" Macskássy Gyula, Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező alkotásait is láhatjuk majd május 4-én. A Kiskakas gyémánt félkrajcárja, a Két bors ökröcske vagy a Kutyakötelesség a magyar rajzfilmgyártás emblematikus művei.

Lúdas Matyi Forrás: FILMIO

Az M2 Gyerekcsatorna az 1976-ban készült Lúdas Matyi rajzfilmmel, valamint a Petőfi TV az Isten hozta, őrnagy úr! című alkotással emlékezik a magyar film napjára április 30-án.

Az alapfilmek között az M5 kulturális csatornán látható április 30-án Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika meseszép ismeretterjesztő filmje, a Vad Dráva. Május 2-án a Fotó háber Latinovics Zoltánnal, amelyet a legjobb magyar krimik között tartanak számon, május 3-án a Régi idők focija című alkotást tűzi műsorára a csatorna. A nézők elmerülhetnek a balatoni régió bűnügyeiben május 5-én A Pogány Madonnával, május 7-én pedig a Bereményi kalapján keresztül közelebbről is megismerkedhetnek egy igazi polihisztorral.