Erdei Rambóné veszélyesen tombol

Lou, film, Netflix, Allison Janney, Jurnee Smollett, 2022
Vágólapra másolva!
Úgy látszik, ez a legújabb hollywoodi trend öregedő színészeknek, hogy kicsit ráncosan, őszes hajjal kell valami halálosztóvá válni, miután elrabolták vagy megölték a gyerekedet, kutyádat vagy a bélyeggyűjteményedet. WINSTON írása az Origónak.
Vágólapra másolva!

Erre az elmúlt években rengeteg színész építette a karrierjét, Liam Neeson konkrétan két részben semmisíti meg egy albán falu teljes lakosságát. A Lou azonban hozott ezeknek a tucat akciófilmeknek egy új színt: a főszereplőnk ugyanis egy szikár asszonyság. Aki iszonyat módon hasonlít a kiégett általános iskolás töritanáromra, mondjuk, ha neki is olyan harcászati képességei lettek volna, mint Lounak, akkor lehet, nem lettem volna olyan szemtelen vele.

Forrás: Netflix

Szóval Lou magányosan él egy szigeten és csak egy kutya a társa. Viszont egy kemény nő, szarvasra vadászik, maga nyúzza őket. De egy szép napon bemegy a helyi takarékba és kiveszi minden pénzét, majd miután összeszólalkozik a seriffel, hazamegy. Ahol megismerkedünk az albérlőjével, aki a szomszédos házat bérli tőle és ott él a kislányával.

Forrás: Netflix

Lou aznap öngyilkos akar lenni, elégeti előtte egy rejtélyes doboz tartalmát és készül arra, hogy fejbe lövi magát. Innentől azonban felpörög a film. Ugyanis Lou mellett az albérlőnek is sötét titka van.

Forrás: Netflix

Aki ezúttal élőben jelenik meg és elrabolja a kislányát. Az anyuka pedig Lou segítségét kéri, aki végül segít neki és megindulnak az erdőnek. A sötét titok ugyanis nem más, mint az apuka. Aki mindent gondosan megtervezett, és lassan az is kiderül róla, hogy zöldsapkás exmindenis, plusz robbantási szakértő. A társai pedig az erdőben várják. Louról egyre több minden derül ki, és lassan összeáll kép, hogy ő bizony kém volt és egyszerűen megcsömörlött. A film cseppekben adagolja nekünk az infókat Louról, ami a gyerek utáni hajsza mellett fenntarja az izgalmat, de főleg a kíváncsiságot. Mert Lou rejtélyére egyszerűen kíváncsi vagy. Mellette az anyuka elég egysíkú, és láttuk ezt a gyerekemért mindent típusú karaktert már. Az apuka a Prometheusból megismert szegény ember Tom Hardyja pedig élethűen adja elő a poszttraumás stresszben szenvedő pszichopatát.

Forrás: Netflix

Mert az igazi dráma Lou és az apa között van, a kisgyerek és az anyuka igazából csak mellékszereplők. Ez igazából semmi más, mint Lou bűnhődése azért, amit tett és feláldozott a karrierjéért, és amit megpróbált legalább kicsit jóvá tenni, de nem sikerült. Mert itt nincs győztes, a kislány megmenekülése csak egy olyan momentum, ami talán nem is volt kérdés. Viszont ezért hatalmas árat fizet mindenki, mert Lou se ártatlan. Kár, hogy nem adják meg a katarzis lehetőségét, ha európai film lenne, szerintem ez sikerült volna. De mivel netflixes, ezért kapunk egy minden izében amerikai lezárást, ami szerencsére a bevételi lábakat is nyitva hagyja egy folytatásnak. Ami reméljük, nem következik be.

Forrás: Netflix

Ellenben egy sablon szituációs akciófilm helyett kapunk egy kémes családi drámát, ahol senki se ártatlan és még rossz motivációját is megértjük. A Lout alakító Allison Janneyre már Az elnök embereiben felfigyelhetünk, azóta sok arcát láthattuk az Amerikai szépségtől kezdve az Én, Tonya című filmig, utóbbiért egyébként Oscar-díjat kapott. Most is nagyot ment a mogorva erdei Rambóné szerepében, aki csak egy hibát követett el életében, de a legnagyobbat. Egyszer abszolút nézhető film, ha van időd, nézd meg. Hidd el, megéri rászánni az időt.