A Házasság első látásra szakértői meglepő titkokat árultak el az Origónak a szereplőkről

Vágólapra másolva!
A Házasság első látásra március 18-án indult a TV2-n, azonban a héten véget ér a kísérlet. A műsor óriási siker, nemcsak a nézők kedvencévé vált, de a TV2 egyik legnépszerűbb tavaszi saját gyártású műsora lett. Mindenki arra kíváncsi, hogy a való életben kik maradtak együtt a forgatás után, azonban annyi biztos, hogy lesznek még meglepetések. Az Origo megkereste a párkapcsolati reality szakértőt, akik meglepő titkokat árultak el nem csak a szereplőkről, de a műsorról is.
Vágólapra másolva!

Március 18-án indult a Házasság első látásra című műsor. Az izgalmas kalandba hat nő és hat férfi vágott bele, akiknek legnagyobb vágyuk az, hogy társra találjanak. Három elismert párkapcsolati szakértő kíséri őket az úton, akik arra vállalkoztak, hogy tudományos módszerek, és személyes tapasztalatok alapján a műsorba jelentkezők közül megpróbálják azokat a szingliket megtalálni, akik tökéletes társai lehetnek egymásnak.

Tudományos módszerekkel keresték a párokat

A párkapcsolati szakértők arra vállalkoztak, hogy tudományos módszerek, és személyes tapasztalatok alapján a műsorba jelentkezők közül megpróbálják azokat a szingliket megtalálni, akik tökéletes társai lehetnek egymásnak. 

Sarkadi Bálint klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szexológus tanácsadó, Tóth Melinda pszichológus, aki kötődéssel, elköteleződéssel kapcsolatos problémák kezelésével foglalkozik, valamint Gaál Viktor pszichológus, fő szakterülete az érzelmi intelligencia kutatása. Ők hárman tehát tudományos módszerekkel keresik meg a tökéletes párt azoknak, akik szinte már feladták a reményt.

Sarkadi Bálint, Tóth Melinda, Gaál Viktor, Házasság első látásra szakértői
Fotó: TV2

A Házasság első látásra adásaiban Petra és Andris többször durván vitatkoztak, sőt a férfi kijelentette, hogy zavarja, idegesíti őt a felesége közelsége, és szeretné, ha elköltözne. A legutóbbi terápián pedig kitért arra, hogy a lány szerinte nem úgy meséli el a történteket, ahogyan az valóban megtörtént, ez pedig teljesen kiborította, végül szakítottak. 

Tóth Melinda az Origónak elmesélte, hogy miért nem avatkoztak bele a pár konfliktusába, amiből a TV2 nézői is sokat tanulhattak. 

 „Új készségeket elsajátítani idő. 

Szakértő társaimmal azon voltunk, hogy Petra és Andris minél inkább asszertíven kommunikáljon egymással, arra is kitérve, hogy Andris ne legyen bántó, Petra pedig egyértelműen jelezze, ha Andris átlépi a határt.

 A terápiás ülésekről távozva a mindennapi életünkben hajlamosak vagyunk visszaesni a szokásos viselkedésünkbe, pláne, ha egy helyzet nagy indulatokat vált ki belőlünk. A tévénéző sokat lát a párok mindennapjaiból, konfliktusaiból, keveset a terápiás beszélgetésekből. Nem nem avatkoztunk be, csak pár alkalom sokszor nem elég évtizedes berögződések megváltoztatására, és az ezeket okozó sérülések feldolgozására” - kezdte a szakértő.

A nézők megfigyelhették, hogy az első közös vacsorán Andris és Hilda szimpatizáltak egymással, sőt még telefonszámot is cseréltek, így felmerül a kérdés, hogy jól működtek-e volna a való életben.

Andrissal nagyon nem működött volna jól Hilda. 

Hilda eleinte nagyon bizonytalan és nagyon elbizonytalanító. Ehhez egy annyira magabiztos és türelmes férfira van szükség, mint Laci. Laci képes volt nem magára venni Hilda hiányérzetét, így nem csorbította az önértékelését, hogy a felesége nem érzi a “szikrát”, hosszallja a szakállát, nem szereti a vidéki életet stb. 

Andris önértékelése nincs a helyén, ő jó eséllyel hamar elmenekült volna Hilda mellől, de legalábbis nem jelentett volna számára egy megtartó közeget.

 Laci mellett viszont szemtanúi lehettünk Hilda feloldódásának, kivirágzásának, és a műsor végéhez közeledve egy összhangot és biztonságot megélő, könnyed, jókedvű, egymás iránt szeretetet és vonzalmat érző párt láthatunk” – mondta Tóth Melinda.

Korábban Petra elárulta, hogy gyerek nélkül nem tudja elképzelni az életét, míg férje, Andris teljesen más állásponton van, azonban ennek ellenére is összepárosították őket a szakértők, Gaál Viktor szerint nem véletlenül.

"Az, hogy én most akarok gyereket, vagy sem, az egy pillanatnyi állapot. 

Tehát mi azt néztük, hogy milyen lelki dinamikákkal indultak neki ennek a házasságnak, mert az, hogy valaki mikor akar, vagy mikor nem akar gyereket, az időközben abszolúte változhat. 

Illetve a másik fontos dolog, hogy ez nagyon sokszor egy lelki blokknak a megnyilvánulása, amivel csak távolítja a párkapcsolatot magától. 

Őket amiatt raktuk annak idején egymás mellé, mert láttunk két nagyon domináns és karriercentrikus embert, akik hasonló sérülésekkel rendelkeznek.

 A gond az az, hogy ők ott a kísérlet folyamán elkezdtek egymással rivalizálni" - magyarázta.

Tóth Melinda, Gaál Viktor, Házasság első látásra szakértői
Fotó: TV2

Nagy korkülönbség a párok tagjai között

A műsorban két párnál is nagyobb a körkülönbség: Bogi 28, míg Geri 39 éves, illetve Hilda 33, míg Laci 47 éves. A utóbbit párost ez nem zavarta, viszont Bogi már az elején elárulta a férjének, hogy Geri sokkal idősebb, mint amire számított.

"Van köztük korkülönbség, de nem ez a meghatározó. Hildáknál például nagyon szépen elindult az együttműködés, összedolgoztak, abszolúte partnerként tekintették egymást. 

Bogi és Gergő között nem annyira nagy a korkülönbség, idővel feloldódtak, és azt vettük észre, hogy mennyire jól hatottak végül egymásra, és mennyire szépen fejlődtek egymással 

- jelentette ki Gaál Viktor.

A TV2 sikerműsorába rengetegen jelentkeztek, azonban számos kritériumnak meg kellett felelniük a szereplőknek, melyekről Sarkadi Bálint mesélt. 

"Mindenkivel egy nagyon átfogó interjút készítettek a szerkesztők, ezáltal nagyon sok háttérinformációt megtudtunk róluk, kezdve a gyerekkortól egészen napjainkig. 

Mi, szakértők pszichológiai interjúkat készítettünk velük, illetve pszichológiai teszteket, különböző személyiségi kérdőíveket töltettünk ki velük. 

Ezen kívül fontos volt, hogy egészségügyi vizsgálaton is részt vegyenek, és erkölcsi bizonyítvánnyal is kellett, hogy rendelkezzenek a kísérletben résztvevők - árulta el.

Az ellentétek vonzzák egymást?

Sarkadi Bálint kitért arra is, hogy az ellentétek valóban vonzzák-e egymást. 

Én azt gondolom, hogy azok a párkapcsolatok tudnak hosszú ideig jól funkcionálni, ahol a pár tagja hasonlóan gondolkodnak, hasonló elképzelésekkel rendelkeznek dolgokról, azaz hasonló szocioökonómiai státusszal rendelkeznek. 

Ez az ismerősség érzését jelenti, tehát azt, hogy például a karácsony szóról a másiknak is ugyanaz jut az eszébe, mint nekem, hasonló élményei vannak róla. Akiknél ez így meg tud valósulni, azok valószínűleg hosszú időn keresztül lehetnek együtt egy kiegyensúlyozott párkapcsolatban" - zárta gondolatait.

Sarkadi Bálint, Tóth Melinda, Házasság első látásra szakértői
Fotó: TV2