A műanyag a múlté, de mi van helyette?

Vágólapra másolva!
Egy magára valamit is adó cég prioritásként kezeli a fenntarthatóságot, a vendéglátásban pedig szinte kötelező foglalkozni a kérdéssel, legalábbis akkor, ha valaki szeretné megőrizni a versenyképességét. A műanyag uralmával nem könnyű leszámolni, de vannak remek alternatívák és számos egyéb megoldással lehet tovább zöldíteni!
Vágólapra másolva!

Bár olykor mindenki szereti megadni magát egy jól eltalált reklámnak, alapvetően éttermet tervezetten választanak az emberek. A válogatás pedig többnyire nem ér véget az étlap átböngészésével, hisz itt is, mint az élet minden más területén, megjelent a környezettudatosság kérdése. Ez a fiatalabb korosztály számára nem csak holmi extra, ami elbillenti a mérleget valamelyik irányba, hanem egyenesen elvárás. Nézzük meg tehát, mit lehet tenni a fenntarthatóság érdekében!

Az első lépés, hogy meg kell szabadulni az egyszer használatos műanyagtól, és nem csak akkor, amikor törvényileg is minden fronton ellehetetlenítik. Nagyon kényelmes volt évtizedekig abban élni, hogy az eldobhatónál semmi sem lehet praktikusabb, ennek azonban sürgősen véget kell vetni. A műanyag hulladék már mindenhol ott van a bolygón, és nem mellesleg ez alól az emberi szervezet sem kivétel. Oké, ez utóbbi esetben mikroműanyagról van szó, de talán megpróbálhatnánk nélkülözni, nem igaz?

Forrás: Shutterstock

Lehetőségek az egyszer használatos műanyagon túl

A legkézenfekvőbb megoldás a papír, hisz ez nem is teljesen ismeretlen alapanyag a vendéglátás világában, csakhogy papír és papír között óriási különbség van. Ideális esetben nem irtanak erdőket a csomagolóanyag előállításához, amit keresni kell, az az FSC jelölés, ami arra utal, hogy a termékhez használt fa fenntartható forrásból származik. Ezen felül környezetbarátnak tekinthető az is, ami javarészt újrahasznosított papírból készül, továbbá ami csökkentett vegyszertartalommal bír.

A csomagolásgyártás egy másik, meglehetősen népszerű alapanyaga a cukornád. A cukoripar dübörög, a gyártás melléktermékeként keletkező préselt cukornád, azaz a bagasse ennek köszönhetően elképesztő mennyiségben áll rendelkezésre, hogy lebomló csomagolásként szülessen újjá. Azon felül, hogy már maga az alapanyag környezetbarát, a csomagolás előállításának is lényegesen kisebb az ökolábnyoma, mint a műanyagé.

Néhány egyéb tipp a fenntartható vendéglátásért

A jól megválasztott csomagolóanyag az első, de nem az egyetlen, amivel zöldebbé lehet tenni egy étterem működését. Miben érdemes még gondolkodni?

  • Helyi termelők és szezonális alapanyagok: Ha az alapanyag nem utazik fölöslegesen, kontinenseken át, azzal rengeteg károsanyag kibocsátástól lehet megkímélni a Földet.
  • Több növényi eredetű étel: Ha változnak az arányok, az nem csak a fenntarthatóságot szolgálja, hanem a forgalmat is növeli vegetáriánus, vegán étrendet követőkkel.
  • Az élelmiszer-hulladék csökkentése: Ha a mennyiségek pontosan ki vannak számolva, kevesebb a maradék, ami pedig még fogyasztható, azt tovább is lehet értékesíteni.

Bár mindez csupán egy kis ízelítő, jól látható, hogy lehetőségekből nincs hiány, csupán elhatározásra van szükség, no meg egy jó partnerre, olyanra, mint amilyen a CsomagolÁsz webáruház. Ha Te még nem ismered, nézz körül és fedezd fel a környezetbarát csomagolás számtalan lehetőségét, melyekkel úgy növelheted a forgalmat, hogy a bolygó is hálás lesz!

Forrás: Shutterstock