Zeolit lézer<br/>

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Német kutatók olyan lézert fejlesztettek ki, amelynek mindössze 8 mikron(!) az átmérője. A fényforrás anyaga is szokatlan: az eszköz a rendkívül porózus zeolitból készült.
A kutatók úgy késztetik koherens fénysugárzás kibocsátására a zeolitot, hogy a pórusokba juttatott szerves festéket gerjesztik. A festék által kibocsátott fény természetes erősítői a pórusok. Ilyen apró lézereket széles körben tudnak alkalmazni az optikában (például nagy fényerejű képernyők képpontjaiként) és egyéb kvantumoptikai eszközökben.
Az új mikrolézer alumínium-foszfát alapú zeolitból készült, amelynek a kristályszerkezete szabályos pórusokat alakított ki. Ezek a mikroüregek alkotják a 0,73 nanométeres csatornákat, amelyekbe "beleülnek" az ennél is apróbb, szerves festékmolekulák. A molekulák hossztengelye párhuzamos a zeolit csatornáival és a mérések szerint az elektromos dipólnyometékaik egy irányba állnak, vagyis elektromos polarizáció-hálót alkotnak. Így a lézer pumpálásakor a festékmolekulák által kibocsátott fluoreszcens sugárzás lineárisan polarizált. A spektrumban egy erős, 685 nanométeres csúcs figyelhető meg.
A kutatás jelenleg olyan szakaszban van, hogy kimutattak egyetlen mikrokristály által kibocsátott lézeremissziót, de stimulált emissziót csak több, egymáshoz kapcsolódó mikrokristály esetén észleltek.

(Physics World)