Kis lépés az embernek - nagy fogás a vámosoknak<br/>

Vágólapra másolva!
Az internetre felkerült dokumentum szerint az Apollo-11 dicsőséges legénysége sem kerülhette meg az amerikai bürokrácia útvesztőit. A Holdról való visszatérés után az egyik első kérdés ez volt: van-e elvámolnivalójuk?
Vágólapra másolva!

1969 júliusa. Kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek, de csak átlagos napok az amerikai vámosoknak a hivatalban. Az elsőként Holdra lépő űrhajósok, Neil Armstrong és Edwin Aldrin, továbbá az Apollo-11 űrhajó legénységének harmadik tagja, Michael Collins július 24-én, a Földre való visszatérés napján töltötték ki azt a papírt, amely most az Independent honlapján látható, s amelyen az emberiség hős fiainak útvonalát és elvámolnivalóját is rögzítették.

Még a Holdon - gyűlik az elvámolnivaló
Apollo-11 regisztrációs adatlapján

A papírból azt is megtudjuk, hogy a legénység tagjai között nincs beteg, de hogy maga a jármű lehet-e valamilyen fertőzés forrása, az majd még kiderül. Az Apollo legénysége ugyanis ekkor még karanténban volt.

Az Independent szerint a dokumentum hitelességét maga a NASA is megerősítette. Mindenesetre - amennyiben tényleg így történt - Armstrongék nagyon élvezhették a dolgot...

Ajánló:

Az Independent cikke. A Magyar Csillagászati Egyesület összeállítása a 30 éves évforduló alkalmából.