Vangelis-mű ősbemutatója Athénban

Vágólapra másolva!
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA aktuális Mars-missziójának tiszteletére komponált művét mutatta be csütörtök este az athéni Zeusz-templomban a világhírű görög zeneszerző, Vangelis.
Vágólapra másolva!

Fotó: Reuters

A Mythodia (Óda a mítoszhoz) című alkotás ősbemutatóján részt vett Kosztasz Szimitisz görög kormányfő, Evángelosz Venizelosz görög, illetve Jack Lang francia kulturális miniszter. A Zeusz-templom szentélyében akkor csendült fel a zenemű, amikor a Mars vörös korongja feltűnt az esti égbolton. Vangelis a billentyűs hangszereket kezelte, két szoprán énekesnő Jessye Norman és Kathleen Battle, egy 20 tagú ütős zenekar, a görög állami opera énekkara, valamint a Blake Neely vezényelte londoni filharmonikusok kíséretében.

Az előadás közben a templom oszlopsora mögött kifeszített hatalmas vászonra antik szobrok, mitológiai jelenetek és a csillagos égbolt képeit vetítették. Egy kivetítő révén pedig a templomtól nem messze lévő Márvány-stadionban mintegy 5 ezren láthatták az előadást.

Vangelist darabja megkomponálásakor a görög mitológia és az űrkutatás ihlette. A Mythodiát a NASA a 2001 Mars Odyssey programjának zenei aláfestéséül választotta. Az űrszondát áprilisban indították útjára, és a tervek szerint októberben érkezik meg a Marshoz, majd a vörös bolygó körüli pályára áll.

Az előadás után Jack Lang Jacques Chirac francia elnök megbízásából a Becsületrend lovagi fokozatával tüntette ki a görög zeneszerzőt.

(MTI)