Miért dundik az angyalkák?

Vágólapra másolva!
Míg a mennyek nagy termetű küldöttei - például az arkangyalok - a festészetben többnyire jó testi felépítésű alakokként jelennek meg, addig az angyalkák a legtöbbször bizony elhízottak, pufókok. Heinz Jaksch bécsi biológus szerint ez nem véletlen. "Mint a legtöbb hasonló jelenségnek, ennek is van fiziológiai oka" - állítja.
Vágólapra másolva!

Általános szabály, hogy minél kisebb egy állat, ember vagy angyalka, annál nagyobb a hőleadása, egyszerűen azért, mert minél kisebb egy test, annál nagyobb a felületének és a térfogatának a hányadosa. Ez az oka annak, hogy a tengeri emlősök nagysága nem süllyed egy bizonyos határ alá. Egy egér nagyságú borjúfóka hamar elpusztulna a hideg vízben.

Az angyalt vagy Ámor-figurát megtestesítő, néha angyalszárnyakkal ábrázolt gyermekek - a puttók - a reneszánsz és barokk képzőművészetben többnyire meztelenek vagy szerfölött lengén öltözöttek. Jaksch ezt azzal magyarázza, hogy a nehéz ruházat jelentősen csökkentené a repülési képességet. Az angyalkáknak ezért nem marad más hátra, mint hogy mértékkel ugyan, de elhájasodjanak.