Királynői piramist találtak Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Régészek Kairótól nem messze egy kisméretű, 4500 éves piramis alapzatát fedezték fel. A piramis a feltételezések szerint a fáraó királynőjének épült.
Vágólapra másolva!

A kőtömbökből épült piramis valószínűleg Dzsedefré feleségének emelték. Dzsedefré a híres piramisépítő Kheopsz fia. Mint közismert Kheopsz építtette a nagy gízai piramist, amely a mostani ásatásoktól mintegy 15 kilométerre, délre fekszik.

Zahi Hawass a felfedezéssel

"A piramist svájci-egyiptomi expedíció fedezte fel Dzsedefré piramisának közelében" - tájékoztatta az újságírókat Zahi Hawass, az Ókori Emlékekért Felelős Bizottság vezetője.

"A piramis alapzatát sikerült feltárnunk, mely alig magasabb fél méternél. Rendkívüli fontosságú felfedezésről van szó. Sikerült megállapítani, hogy Dzsedefré egyik királynéjának építették" - nyilatkozta Hawass.

Dzsedefré erőszakos úton szerezte meg a trónt mintegy 4500 évvel ezelőtt: meggyilkolta féltestvérét, és így a negyedik fáradó dinasztia harmadik uralkodója lett. A mindössze nyolc évig uralkodó fáraó szerepel először a Napisten, Ré fiaként.

Hawass elmondta, a régészek Hufu, azaz Kheopsz hieroglifáját is megtalálták a piramis belsejében. Alabástrom edényeket is találtak a piramisban, amelynek három terme volt.

A romok már a 110. feltárt piramis Egyiptomban.