Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Bankjegyek: potenciális gyilkosok

Vágólapra másolva!
A pénz számos fertőző betegség - például tbc, gyomorfekély, nemi betegségek - forrása lehet. A baktériumok előnyben részesítik az öreg, szakadt bankjegyeket.
Vágólapra másolva!

Az indiai papírpénzek vizsgálata kimutatta, hogy felszínükön tuberkulózis, tüdőgyulladás és mandulagyulladás kórokozói találhatók. A Daily Express adatai szerint a rúpiákon szintén kimutatták a meningitis, gyomorfekély, gastroenteritis és fertőző nemi betegségek kórokozóit.

"A baktériumok előnyben részesítik az öreg, szakadt bankjegyeket" - mondta dr. Sudip Dey, a shillongi North Eastern Hill egyetem kutatója. "A fertőzés kockázata meglehetősen nagy. A bankjegyek potenciális gyilkosok. India sok állampolgárának már kialakult az immunitása a kórokozókkal szemben, ezért a legjobban veszélyeztetett réteget a turisták jelentik" - tette hozzá Dey doktor.

A mikroorganizmusok a kéz apró sérülésein kerülnek be a szervezetbe, vagy a száj és az orr nyálkahártyáján keresztül, ha az a piszkos kézzel érintkezik.

Dey doktor úgy véli, hogy a pénz megfertőződése akkor következik be, amikor az árusok megnyálazzák az ujjukat a pénz számolása közben. A legfertőzöttebb pénzeket az utcai piacokon találták, ahol húst és halat is árultak. A közeledő turisztikai szezonnal kapcsolatban az indiai vezetés azt tanácsolja a külföldieknek, hogy vásárlás után és étkezés előtt mindenképpen mossanak kezet.

Janik Leonárd

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről