Mahagóniimport: a Greenpeace perli Nagy-Britanniát

Vágólapra másolva!
Nyolc éven belül eltűnhet a mahagóni Amazóniából.
Vágólapra másolva!

A Greenpeace immár másodszor perelte be a brit kormányt, hogy rákényszerítse az Amazóniából származó mahagóni importjának betiltására.

A zöld szervezet jogászai szerint a kormány megszegte a veszélyeztetett fajok kereskedelméről szóló CITES-egyezményt (Convention on the International Trade of Endangered Species), illetve az Európai Unió törvényeit azon döntésével, hogy nem foglalja le az Amazóniából Nagy-Britanniába irányuló mahagóni-szállítmányokat. A bírók jövő hétre halasztották az ítélet meghozatalát.

Mint arról korábban beszámoltunk, márciusban az Európai Bizottság arra kérte az Unió tagállamait, hogy csak akkor engedélyezzék az Amazóniából származó mahagóni behozatalát, ha előbb meggyőződnek róla, hogy azt legálisan termelték ki. Az elmúlt hónapokban több európai országban, köztük Németországban, Hollandiában és Belgiumban is lefoglaltak illegális eredetű szállítmányokat.

Brazília októberben törvényen kívül helyezte a mahagónikereskedelmet és -szállítást, mivel kiderült, hogy a fa 70%-át illegálisan termelték ki. Decemberben a tilalmat kiterjesztették a kitermelésre is. A Greenpeace márciusban elvesztett egy hasonló pert, mivel a kormány meggyőzte a bíróságot a szállítmányok exportengedélyének érvényességéről.

A zöld szervezet elmondása szerint a Brazil Környezetvédelmi Hivatalt (IBAMA) helyi bíróságok arra kötelezték, hogy azon cégeknek adjon korlátozott kiviteli engedélyt, amelyek be tudják bizonyítani, hogy a fát a tilalom érvénybe lépte előtt termelték ki.
Az IBAMA becslése szerint, ha az erdőirtás a mai ütemben folytatódik, nyolc éven belül elfogy az amazóniai mahagóni. A fakitermelők gyakran törvénytelenül utakat vágnak az őserdőbe, akár egyetlen mahagónifa kivágásáért.

Ajánlat:

Forest Conservation Portal

Greenpeace