Titkos emberkísérletek Amazóniában

Vágólapra másolva!
Két évvel ezelőtt Patrick Tierney újságíró könyvet jelentetett meg Sötétség Eldorádóban: Hogyan tették tönkre Amazóniát a tudósok és újságírók címmel.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOA könyvben a szerző azt állítja, hogy a Yanomani törzsnél kutatók klinikai vizsgálatokat végeztek az érintettek tudomása és beleegyezése nélkül, és a vizsgálat alanyait fertőző betegségek veszélyének tették ki.

Az egyik gyanúsított, James Neel, a Michigan Egyetem kutatója még a könyv megjelenése előtt elhunyt.

A másik, Napoleon Chagnon, a Kalifornia Egyetem nyugdíjas professzora tagadja a vádakat, és ártatlanságát hangoztatja. Az Amerikai Antropológiai Társaság az ügyben részletes vizsgálatot kezdeményezett, amelynek végeredményét július 2-án tették közé.

Darkness in El Doradohttp://www.wwnorton.com/trade/external/tierney/

A jelentés etikai vétségben elmarasztalja Chagnont, mivel 1990-ben kutatási engedély nélkül lépett be Yanomani területre, és megfelelő, az esetleges fertőzésekkel kapcsolatos elővigyázatossági intézkedések hiányában veszélyeztette a törzs tagjainak egészségét.

Forrás: ORIGOA vizsgálóbizottság azonban nem támasztotta alá Tierneynek azon állítását, miszerint Neel egy esetlegesen veszélyes kanyaróvakcinát próbált ki, amely az egész törzset megfertőzhette volna az ott ismeretlen betegséggel.

A bizottság elnöke szerint "a legfontosabb dolog, amit feltártunk, az, hogy milyen borzasztó veszélyben vannak ezek az emberek".