A jégember utolsó vacsorája

Vágólapra másolva!
Olasz kutatók szerint "Ötzi", az Ötrzvölgyi-Alpok jegébe fagyva  talált több, mint ötezer éves férfi magvakat és vadhúst fogyasztott élete utolsó lakomáján, és elképzelhető, hogy rivális vadászok végeztek vele.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOKutatók azt is kiderítették, hogy a jégember "utolsó előtti vacsoráján" vélhetően magvakat, zöldségeket és vadkecskét evett.

Az Universita di Camerino kutatócsoportja Franco Rollo vezetésével életszerű képet alkotott a kőkori vándorvadász életének utolsó napjairól; a kutatók - reményeik szerint - némi fényt derítettek arra is, ki volt Ötzi, és hogyan végezte.

A kutatók a férfi vastag- és vékonybelének tartalmát átvizsgálva egy szarvas izomzatából származó rostokra és magvak maradványaira bukkantak. Találtak továbbá polleneket is; ezeket elemezve a kutatók arra következtettek, hogy halála előtt nem sokkal erdős területen járhatott.

Ötzit az olasz Alpokban hegymászók találták meg 1991-ben. A tudósokat felvillanyozta a lelet, ugyanis az ötezer éves holttestet a fagy kitűnő állapotban őrizte meg.

Kecskebőr nadrágot és füvekből készült köpenyt viselt, továbbá egy rézfejsze, valamint íj és nyilak voltak nála. Ötzi holttestének megtalálásával kezdetét vette a spekuláció arról, hogy ki volt, miért és hogyan halt meg, ám a vizsgálódásokat gátolta, hogy a kérdésekre csak a holttest épségét veszélyeztetve lehetett volna feleletet kapni.

"Az addig a Bolzanóban található Dél-Tiroli Régészeti Múzeumban mélyhűtött állapotban tartott holttestet először 2000. szeptember 25-én engedték fel" - derül ki a kutatók beszámolójából.

A Rollo vezette kutatócsoport mintát vett Ötzi beleinek tartalmából, majd a mintákat mikroszkópos vizsgálatoknak és DNS-teszteknek vetették alá.

Orvos-patológusok segítségével igyekeztek megállapítani, mennyi ideig tarthatott, amíg a talált izomrostokat és magokat szervezete megemésztette.

"DNS-vizsgálataink eredményei szerint a vadász utolsó útja egy közepes magasságon fekvő tűlevelű erdőben kezdődött, ahol feltehetőleg magvakat, egyéb növényi táplálékot és vadkecsét fogyasztott, majd egy 3200 méterrel a tengerszint felett lévő sziklás medencében fejeződött be szarvashús és valószínűleg némi magvak elfogyasztása" - olvasható a Proceedings of the National Academy Of Sciences keddi számában.

A kutatók szerint ezekből a jelekből megállapítható: Ötzi vadász volt, sőt, halálának körülményeiről is megkockáztattak egy újabb feltételezést:

"Mintegy 30 évvel ezelőtt Nanna Noe-Nygaard a Journal of Archeological Science hasábjain kimutatta, hogy a kor szarvas- és vadkanvadászai nyilaikat a bal lapockára irányították, mivel esélyeik így voltak a legnagyobbak arra, hogy zsákmányukat egyetlen lövéssel leterítsék."

"Mivel az Ötzit leterítő nyílvessző is a vadász bal vállát érte, sokkal logiku

sabbnak tűnik feltételezni, hogy vele rivalizáló vadászok ölték meg, mint azt, hogy esetleg valamilyen áldozati rituálé keretében kellet meghalnia."