Hepatitis C: az első ígéretes gyógyszerek

Vágólapra másolva!
Kísérleti stádiumban lévő hatóanyagok segíthetnek a szervezetnek abban, hogy eredményesen harcoljon a Hepatitis C vírus ellen - amely milliókat fertőz meg évente, májkárosodásokat és májrákot okozva.
Vágólapra másolva!

A Hepatitis C vírusát csak 1989-ben azonosították. Vérátömlesztéssel és fertőzött tűkkel terjed - többek között a kemény drogosok körében és a tetoválószalonokban. Becslések szerint eddig 175 millió embert fertőzött meg világszerte - több mint négyszer annyit, mint a HIV-vírus -, és sok ezer áldozatot szed évente.

A vírus egy egész életre megmaradhat a szervezetben. A fertőzöttek 75-85%-a krónikus (permanens) fertőzésben szenved, s ezek kb. 70%-ánál alakul ki olyan májkárosodás, amely májcirrhózishoz és májrákhoz vezet. A jelenleg alkalmazott antivirális szer, a ribavirin - az alfa-interferon nevű immunrendszer-serkentő anyaggal együtt használva - a páciensek egy részében kontrollálja a fertőzést, ám nem gyógyítja.

A University of Texas (Dallas) és a McGill University (Montreal) kutatói arról számolnak be a Science-ben, hogy kiderítették, hogyan kapcsolja ki a vírus a sejtek védekező mechanizmusait, aminek révén gyakorlatilag "örökké" megmaradhat bennük.

Mindkét kutatócsoport arra az eredményre jutott, hogy a vírus blokkolhatja a sejtek olyan anyagainak termelését, amelyek a fertőzés elleni küzdelemhez szükségesek, és segítségül hívják az immunrendszer sejtjeit. Ez esetben az ún. interferon szabályozó faktorok IRF3 és IRF7 típusáról van szó, amelyek fertőzések esetén fontos géneket kapcsolnak be a sejtekben. Ez a felfedezés új utakat nyithat a vírusok elleni küzdelemben, a herpesztől a HIV-ig.

Két gyógyszercég - az amerikai Schering-Plough és a német Boehringer Ingelheim - máris olyan hatóanyagokat fejlesztett ki, amelyek reményeik szerint működni fognak a vírus ellen. A Schering-Plough hatóanyagát a University of Texas kutatói tesztelték, s azt találták, hogy megvédheti a sejtek védekező mechanizmusait: nem engedi ugyanis, hogy a vírus blokkolja az immunválaszt. A Boehringer hatóanyagát már a klinikai próbák első fázisában tesztelték, s amellett, hogy biztonságosnak mutatkozott, nagymértékben csökkentette a vírusszámot a szervezetben.