Szellemnek hitt meteoritok Afrikában

Vágólapra másolva!
2002 nyarán a Dél-Afrikai Köztársaság által körülölelt Lesothoban országszerte különös kísérteteket láttak. A túlviláginak vélt eseményről kiderült, nem tévedtek sokat: valóban "földöntúli" jelenséget, ám nem szellemeket, hanem meteoritokat láttak - számolt be a BBC Afrika fókuszban című folyóirata.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGO2002. július 21-én Lesotho fölött nagy robaj hallatszott, majd a Boqate Ha Sofonia nevű faluban a házak tetejére a derült égből különös tárgyak kezdtek záporozni. 'Malino Mantsoe, a falu egyik köztiszteletben álló lakója ma is tisztán emlékszik rá, amikor egy jókora kődarab zuhant konyhakertjébe, feldöntve és összetörve az ott álló műanyag tartályt. Az asszony persze azon nyomban "tudta", hogy csakis egy "thokolosi", egy kísértet műve lehetett az eset, ezért sietve szentelt vízzel szórta körbe házát. Nem is érkezett több kődarab.

Ugyanígy járt 'Matukule Khoeletsana, aki azonban előrelátóbb volt: eltette a házára hullott köveket bizonyítékul, hogy nem csak álmodta az egészet.

A vizsgálat

Különös égi jelenségekről szóló hírek nyomán megindult a vizsgálat, amely kiderítette, az aláhulló kövek egy meteorból származnak. A mintegy egy tonna súlyú kőtömb, amely 4,6 milliárd éve rótta útját a Naprendszerben, a Földnek ütközött. A becslések szerint a hangsebesség 50-100-szorosával a bolygónk légkörébe érkező meteor több ezer darabra hullott, "megbombázva" a dél-afrikai ország kilenc faluját. A Lesotho-i nemzeti egyetem helyszínre érkező szakemberei a helyiek segítségével mintegy 400 kődarabot gyűjtöttek be - akadt köztük néhány grammos és közel egy kilós is.

Az esettel Lesotho büszkén vonult be a meteorit kutatás történetébe.