WMO-bejelentés: valóban instabillá vált a földi klíma

Vágólapra másolva!
Riasztó bejelentést tett a globális felmelegedéssel és az extrém időjárással kapcsolatban a Meteorológiai Világszervezet (WMO): bolygónk időjárása egyre zavarosabbá válik. Extrém éghajlati rekordok dőltek meg az elmúlt hetekben, amelyek mind a klímaváltozáshoz kapcsolhatók.  
Vágólapra másolva!

A WMO normális körülmények között általában az év végén publikál részletes tudományos jelentéseket és komoly statisztikákat, most azonban az év közepén tettek váratlan bejelentést. Rámutattak, hogy extrém éghajlati rekordok dőltek meg az elmúlt hetekben, amelyek mind a klímaváltozáshoz kapcsolhatók. Így például Svájcban idén volt minden idők legmelegebb júniusa, míg az Egyesült Államokban az egy hónapra eső tornádók száma döntött meg minden eddigi rekordot.

A figyelmeztetésnek az ad különösen nagy nyomatékot, hogy ez nem a Greenpeace-től, vagy egyéb környezetvédő csoporttól származik, hanem egy általánosa elfogadott ENSZ szervezettől, amely nem szokott nagy túlzásokba esni. A genfi székhelyű szervezet adatbázisába 185 ország meteorológiai szolgálata juttatja el adatait. Az eredmények arra utalnak, hogy az idén Európában, Amerikában és Ázsiában bekövetkezett események annyira szokatlanok, hogy nem lehet mellettük szó nélkül elmenni.

Az extrém adatok között vannak magas és alacsony hőmérsékletek, hatalmas esőzések és óriási viharok, melyek mind a globális felmelegedéssel lehetnek összefüggésben. A számítógépes modellek azt mutatják, hogy amint az atmoszféra melegszik, az éghajlat nem csak forróbbá, hanem instabilabbá is válik. A felhozott példák igen riasztóak. Dél-Franciaországban a júniusi hőmérséklet helyenként 40 Celsius-fokra emelkedett, ami 5-7 Celsius-fokkal magasabb az átlagnál. Svájcban az idei volt a legmelegebb június az elmúlt 250 év adatait figyelembe véve. Genfben például május 29-e óta nem csökkent a hőmérséklet 25 Celsius-fok alá napközben. Az Egyesült Államokban május során 562 tornádó pusztított. Az eddigi rekord 399 tornádó volt, 1992 júniusában. Indiában a monszun előtti hőhullám elérte a 45 Celsius-fokot. Sri Lanka területén hatalmas esőzések voltak, melyek áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak, mely során az infrastruktúra és a gazdaság is súlyos károkat szenvedett.

Új rekordok és extrém események minden évben előfordulnak valahol a földgolyón, de az utóbbi években az ilyen események száma növekszik. Az adatok szerint az átlagos felszíni hőmérséklet 1861 óta folyamatosan emelkedik. Az északi féltekén a hőmérséklet emelkedése a 20. században volt a legnagyobb az elmúlt 1000 évet figyelembe véve. A melegebb hőmérséklet felé irányuló tendencia egyenetlen volt az elmúlt évszázadban, de a növekedés 1976 óta rendkívül felgyorsult. A globális szárazföldi és tengeri felszíni hőmérséklet átlaga 2003 májusában volt a második legmagasabb 1880 óta. A 143 évre visszatekintő globális hőmérsékleti rekordok tekintetében a 10 legmelegebb év mindegyike 1990 után volt, melyek közül a 3 legmelegebb év 1998, 2002 és 2001. Az idei adatok alapján azonban nagyon könnyen előfordulhat, hogy 2003 lesz minden idők legmelegebb éve.

A klíma melegedését és instabilitását már nagyon régóta jósolják. A WMO jelentés szerint ez ma már nem jóslat, hanem valóság.

Dulai Alfréd