Végre elindult a második marsjáró

Vágólapra másolva!
Egy újabb műszaki hiba miatt kis késéssel ugyan, de közép-európai idő szerint kedden reggel röviddel öt óra után Cape Canaveralról útnak indították a második marsjárót a vörös bolygóra.
Vágólapra másolva!

Az Opportunity nevű amerikai önjáró Mars-robot indítását már kilenc napja sorozatosan halasztották, legutóbb azért, mert a Delta II hordozórakéta szigetelőrétegén végeztek még egy alapos ellenőrzést a NASA szakemberei.

Hét másodperccel a kitűzött start előtt leállt a visszaszámlálás, azonban gyorsan sikerült kideríteni és elhárítani a zavar okát, s újraindítani a visszaszámlálást. A start így mindössze negyvenhárom percet késett a kitűzött időponthoz képest. A marsjáró a tervek szerint január végén érkezik meg a vörös bolygóra.

Űrjárművek a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/ipar_es_mezogazdasag/kozlekedes,_fuvarozas/kozlekedes/urkutatas/urhajozas/urjarmuvek/

Az Opportunity a második NASA-robot, amely az élet esetleges nyomait, illetve a víz nyomait kutatja majd a vörös bolygón. Június 10-én a floridai Cape Canaveralról indult útjára az Opportunity ikertestvére, a Spirit. A tervek szerint mindkét hatkerekű önjáró robot a jövő év elején, a Mars egyenlítőjének közelében, két különböző helyen száll le. Naponta mintegy száz métert tesznek meg a Mars felszínén, miközben méréseket végeznek és fényképeznek. Fő feladatuk, hogy kimutassák víz és az esetleges egykori, vagy talán még most is létező élet nyomait a Marson.