Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Megszámolták a csillagokat

Vágólapra másolva!
Ausztrál csillagászok szerint tízszer annyi csillag van a látható Világegyetemben, mint ahány homokszemcse a Föld összes tengerpartján és sivatagában.
Vágólapra másolva!
Csillagászati linkek a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/tudomany/termeszettudomany/ur-_es_foldtudomanyok/csillagaszat/

A fenti kijelentés nem hangzik valami tudományosan, de arra mindenképpen jó, hogy sejtsük: ez nagyon sok csillag lehet. Persze ezt eddig is tudtuk, de ausztrál csillagászok most a legnagyobb teljesítményű műszerek használatával megpróbáltak új becslést adni a csillagok számára.

Eredményeiket a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) Sydneyben megrendezett éves találkozóján jelentették be: eszerint a látható Univerzum csillagainak becsült száma kb. 70 kvintillió, azaz 7x1022 csillag (a 7 után még 22 darab 0-át kell írnunk).

A csillagok valós száma - tehát azokkal együtt, amelyeket nem láthatunk műszereinkkel - még ennél is sokkal több lehet. E rengeteg csillagból a Föld legsötétebb helyeiről mintegy 4-5 ezer látható szabad szemmel, míg egy átlagos városközpontból csak körülbelül száz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről