Riasztó méreteket ölt a britek alkoholfogyasztása

Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia egyik vezető addiktológusa úgy véli, a helyzet nem tűr halasztást: a szigetországban oly mértékben nő az egy főre eső alkoholfogyasztás, hogy ideje 21 éves korra emelni az alholfogyasztás korhatárát.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]A korhatár három évvel való felemelése minden bizonnyal jótékony hatást gyakorolna az ifjúkori alkoholfogyasztás növekvő problémájára - mutat rá Colin Drummond pszichiáter professzor, a St. George's Medical School (University of London) munkatársa. "Nem kétséges, hogy azt követően például, amikor az Egyesült Államokban az engedélyezett alkoholfogyasztás korhatárát 21 évre emelték, jelentősen csökkent az ittas állapot okozta autóbalesetek száma" - ismertette a professzor a British Association for the Advencement of Sciences Salfordban szeptember 8-12-én megrendezett tudományos konferenciáján.

Drummond professzor, aki egyben a brit kormány alkoholkérdésekért felelős tanácsadója, azt is időszerűnek tartaná, ha a cigarettadobozok oldalán - hasonlóan az alholos üvegekhez és sörösdobozokhoz - feltüntetnék a termékek egészségkárosító hatását.

Riasztó adatok

Az alkoholfogyasztás ajánlott maximális mértéke

Az alkoholfogyasztás ajánlott maximális mértékét egységekben adják meg. Egy egység (unit) 10 ml tiszta alkohol, ami 1 pohár erős sörnek,
1 röviditalnak,
1 pohár bornak felel meg.

Még nem jelent feltétlen veszélyt az egészségre:
férfiak esetén napi 3-4 egység, nők esetén napi 2-3 egység.

Nagy-Britanniában az alkoholfogyasztás engedélyezett korhatára jelenleg 18 év, s ez sokak szerint egyik oka a szigetországban egyre nagyobb méreteket öltő alkoholfogyasztásnak, amely mára az illegális drogok problémáját is felülmúlta. A férfiak több mint egyharmada, a nők egyötöde fogyaszt a szakemberek által elfogadhatónak tartott mérték fölött alkoholt, minden 13. brit alkoholfüggő, szemben a kábítószerfogyasztással, ami "csupán" az ország minden kétszázadik lakóját érinti.

A szakértő rámutat, hogy a fokozott alhokoholfogyasztás egyre növekvő súllyal terheli az ország egészségügyi hálózatát: "azok közül, akik egy átlagos szombati napon az sürgősségi osztályra kerülnek, 40 százalékban alkoholfogyasztással összefüggő okok miatt jutnak oda, s este 10 óra után ez az arány 70 szazalékra nő". Felmérések szerint az elmúlt 12 év során a túlzott alkoholfogyasztás 32%-kal nőtt a 18-25 éves korosztály körében, és nem kevesebb mint 70%-kal a nők között. A 18-25 éves fiúk 37 százaléka, a lányok 23 százaléka rendszeresen fogyasztja kétszeresét annak, ami a hivatalosan elfogadhatónak ítélt alkoholmennyiség.