Először tesztelnek emberen hepatitis C elleni vakcinát

Vágólapra másolva!
A hepatitis C-vírussal mintegy 170 millió ember fertőzött világszerte (az AIDS-et okozó HIV-vírust becslések szerint 40 millióan hordozzák). A súlyos májbetegséget, esetleg májrákot okozó vírus ellen most próbálják ki az első védőoltást.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Saint Louis Egyetem orvosi karának kutatói most először tesztelnek emberen egy olyan kísérleti vakcinát, amely reményeik szerint védettséget nyújt majd a vírussal szemben, és ezáltal nagy lépést jelent majd az egyre nagyobb egészségügyi problémát jelentő betegség elleni harcban.

Sharon Frey, a kutatások vezetője szerint a vakcinát három különféle dózisban próbálják ki, és először - mint ahogyan az a klinikai próbáknál szokás - a biztonságosságát tesztelik.

A hepatitis C-vírus az Egyesült Államokban mintegy 40 ezer új fertőzést és 10 ezer halálesetet okoz évente, s a kb. 4 ezer májátültetés mintegy feléért lehet felelős. Az esetek kezelésének költsége és a kieső munka értéke együttesen több mint 600 millió dollárra rúg évente.

A hepatitis C-vírus vér, vérkészítmények útján, valamint fertőzött vérrel szennyezett tűvel terjed. A vérkészítményeket ma már szigorúan ellenőrzik erre a vírusra is, továbbá az egyszer használatos eszközök elterjedése révén a kórházi fertőzések valószínűsége elenyészően kicsi. Az apró bőrsérüléseken bejutó, parányi mennyiségű vér is fertőzést tud okozni. Ezért fennáll a fertőzés veszélye tetoválás, akupunktúra, testékszer felhelyezése kapcsán is. Igen veszélyeztetettek az intravénás droghasználók.

Hepatitis C esetében a szexuális úton történő fertőződés valószínűsége - szemben a B-vírussal, amelyre azonban már létezik védőoltás - elenyésző. A vírust hordozó anya sem veszélyezteti újszülöttjét, ilyen eredetű megbetegedést eddig nem észleltek.

A tetoválás, akupunktúra stb. kapcsán alapvető fontosságú a megfelelően fertőtlenített eszközök használata: ilyen szolgáltatás igénybevétele előtt győződjünk meg a körülményekről. Kerüljük a borotva, fogkefe, manikűrkészlet stb. közös használatát és az intravénás drogokat.

Májbetegekért Alapítványhttp://www.majbeteg.hu/További információk a hepatitisz-fertőzésekről és egyéb májbetegségekről a Májbetegekért Alapítvány tájékoztatójában.Linkek a májgyulladásrólhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/009/558

A hepatitisfertőzések a májrák szempontjából kockázati tényezőt jelentenek. A májrákok az esetek többségében (70-80%-ban) májzsugortól érintett, ún. cirrotikus májban alakulnak ki. Májzsugor viszont a máj krónikus károsodása és a károsodás kapcsán kialakuló krónikus gyulladás eredményeként jön létre. Ezt hosszan tartó krónikus alkoholizmus és/vagy májgyulladást (hepatitist) okozó vírusfertőzések, különösen a hepatitis B és hepatitis C-vírus által történő fertőzések válthatják ki. Nálunk és a nyugati országokban a krónikus alkoholizmus következtében kialakuló májcirrózis a gyakoribb, de egyre nagyobb gondot kell fordítani a vírusfertőzések elleni védekezésre. A hepatitis B ellen már létezik védőoltás (lásd később), a hepatitis C ellen sajnos még nem.