A Naprendszerhez hasonló bolygórendszer a Vega csillag körül

Vágólapra másolva!
Számos olvasónknak a Kapcsolat című nagyszerű sci-fi juthat eszébe a címet olvasva. Ha Jodie Foster még nem indul is a Vega-rendszerbe, új eredmények alapján a közeli csillag körül a Naprendszerhez nagyon hasonlító bolygórendszer keringhet.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság csillagászainak (Royal Observatory, Edinburgh) véleménye szerint a fényes Vega csillag körül olyan bolygórendszer helyezkedhet el, amely az eddig felfedezett rendszerek közül a legjobban hasonlít a Naprendszerre.

Az eddig felfedezett mintegy 100 exobolygó (Naprendszeren kívüli bolygó) szinte kivétel nélkül olyan Jupiter-szerű vagy annál nagyobb tömegű óriás, amely igen közel kering csillagához, így helyzetük egyáltalán nem emlékeztet a Naprendszerben jellemző szerkezetre. Mint ismeretes, a Naprendszer két alapvető zónára osztható: a belső bolygóövben a Földhöz hasonló méretű, sűrűségű és összetételű kőzetbolygók keringenek, kívül pedig a főképp hidrogénből és héliumból álló óriásbolygók. Utóbbiak mintegy gravitációs pajzsot képezve eltérítik a befelé tartó üstökösmagok zömét, megakadályozva a gyakori nagy becsapódásokat a kőzetbolygók felszínén.

Korábbi megfigyelések során kiderült, hogy a Vegát egy halvány porkorong övezi. Az új számítógépes modellek szerint a porkorong szerkezete úgy magyarázható a legjobban, ha feltételezzük, hogy a Vega körül egy a Neptunuszhoz hasonló tömegű bolygó kering, kb. két Nap-Neptunusz távolságban. Ez a széles pálya bőségesen elegendő teret hagy ahhoz, hogy a Vegához közelebbi tartományokban földszerű bolygók lehessenek, akárcsak a Naprendszerben.

Az új eredmények az Astrophysical Journal c. szaklap 2003. december 1-i számában jelentek meg, és a világ legérzékenyebb szubmilliméteres kamerájának (SCUBA) felvételein alapulnak. A James Clerk Maxwell teleszkópon (Hawaii-szigetek) üzemeltetett műszer képein egy igen hideg (kb. -180 Celsius-fokos) porsáv érzékelhető a Vega körül. A porsávban lévő szabálytalanságok, csomósodások egyértelműen bolygó vagy bolygók jelenlétére, illetve azok gravitációs hatására utalnak - mondja Mark Wyatt csillagásza, a beszámoló szerzője. A modell szerint egy a Neptunuszhoz hasonló égitest a csillaghoz közel alakult ki, és folyamatosan, néhány tízmillió év alatt vándorolt mai pozíciójába, eltorzítva a poranyagot.

A csillagász szerint pontosan ugyanez történhetett a Naprendszerben is: a Neptunusz egykor közelebb volt a Naphoz, de a beljebb elhelyezkedő és sokkal nagyobb tömegű Jupiter "kilökdöste". Ennek alapján a Vega rendszerében is lehet egy Jupiter-szerű óriás, a csillaghoz közelebbi pályán.

A kékesfehéren ragyogó Vega az égbolt 5. legfényesebb csillaga. Távolsága 26 fényév. Átmérője kb. háromszor, abszolút fényessége 58-szor nagyobb a Napénál.