Vágólapra másolva!
A Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson lassan és folyamatosan csökken a légnyomás. Az orosz és amerikai földi irányítók a probléma okát keresik.
Vágólapra másolva!

Az első kisebb csökkenést (2 higanymilliméter) még az újév első napján észlelték, de a nyomásmérő január 5-én (hétfőn) már kilenc higanymilliméterrel mutatott alacsonyabbat a normális, 760 higanymilliméteres értéknél. Az irányítók hétfőn értesítették az űrállomáson tartózkodó Michael Foale amerikai és Alexander Kalerij orosz űrhajósokat, de jelezték, hogy egyelőre nincs ok aggodalomra vagy azonnali beavatkozásra.

A hiba okát - például egy lehetséges repedést - folyamatosan keresik, de egyelőre nem találtak semmit. Ellenőrizték például az összes zsiliprendszert, és mindent rendben találtak.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2003. november 27-én a két űrhajós fémes csattanás zaját hallotta. Ennek eredetét azóta sem tudták kideríteni, azt azonban megállapították, hogy a külső burkolaton nem keletkezett benyomódás.

A két űrhajósnak egyébként kellő tapasztalata van, hogy mit tegyen egy esetleges szivárgásból adódó vészhelyzetben. Foale 1997 nyarán két orosz kollégájával a Mir orosz űrállomáson tartózkodott, amikor egy érkező teherűrhajó az egyik modulnak ütközött. Akkor
azonnal lezárták a sérült részt - írja az MTI.