Új színes képeslap a Marsról

Vágólapra másolva!
Kitűnő állapotban van az Opportunity, és megvan a remény arra, hogy gyengélkedő ikertestvére, a Spirit teljesen felgyógyul - számoltak be a két amerikai marsjáró helyzetét értékelve a pasadenai földi irányítás munkatársai január 26-án, hétfőn tartott sajtótájékoztatójukon.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai irányítóközpontban Jim Bell, a közép-európai idő szerint vasárnap kora reggel a vörös bolygóra megérkezett Opportunity panorámakamerájának kezelője elmondta: a vártnál élesebb felvételek érkeztek. Mint arról beszámoltunk, a szonda végül is egy lapos, körülbelül 20 méter átmérőjű kráterben kötött ki. A színes fotókon jól kivehető a kráter peremének lejtője, amelyen legurult az Opportunityt szállító leszállóegység. Láthatóak a légzsákok nyomai is a rendkívül finom szemcsés homokban.

A kutatókat főként az Opportunityt körülvevő táj sötét színárnyalata lepte meg. A közvetlenül a Mars felszínéről a korábbi küldetések során készített felvételek jóval világosabb marsi vidékeket mutatnak, mint az Opportunity elé táruló téglavörös világ. A legizgalmasabbak azonban a szondától néhány méternyire látható fehéres-rózsaszínes kőzetek. A nagyobb mérethez kattintson a képre!

Forrás: NASA


Az Opportunity még mintegy 12 napot a leszállóegység platformján tölt el, és ezt követően gördül le az egyik rámpán, hogy a vörös bolygó felszínén haladva végezze kutatómunkáját. Addig gondosan kicsomagolják az összehajtogatott állapotban érkezett marsjárót, felvételei alapján kijelölik első célpontjait, és a Spirit esetéből okulva alaposan átvizsgálják fedélzeti számítógéprendszerét.

A Mars másik oldalán, a Gusev-kráterben három héttel korábban leszállt Spirit állapotáról szólva Jennifer Trosper, a roverek felszíni mozgatását irányító csapat vezetője reményét fejezte ki, hogy a szonda teljesen felépül.