Legördült a Mars talajára az Opportunity

Vágólapra másolva!
Legördült a Mars felszínére szombaton az Opportunity amerikai marsjáró, hogy megkezdhesse a talaj és a környező kőzetek vizsgálatát.
Vágólapra másolva!

Meglepően hamar, hét nappal a leszállást követően az Opportunity már a Meridiani Planum térségében lévő apró kráter belsejében, "hat kerékkel a Marson" áll. Az elmúlt napokban a technikai ellenőrzések után szétkapcsolták a leszállóegységet és a járművet összekötő kábeleket, s a marsjáró önálló életre kelt. Az összecsomagolt marsjáró január 28-án kezdte meg végrehajtani a felálláshoz szükséges műveleteket, és szombaton délelőtt, a korábban tervezettnél korábban gördült le a laza, tapadós anyaggal borított talajra. Időközben megérkeztek az első képek is, amelyek az üres leszállóegységet mutatják.

Az Opportunity első feladata, hogy mikroszkópos kamerájával felvételeket készítsen a felszín anyagáról, valamint annak összetételét is vizsgálja spektrométereivel. A földi irányítók szerint akár egy héten belül is eljuthat első tudományos célpontjához, a leszállóhelytől 8 méterre lévő réteges szerekezetű kőzetekhez, amelyek anyagvizsgálata nagy izgalmakat ígér - hiszen nem kizárt, hogy vízben lerakódott üledékes kőzetekről van szó.

Január 28-án a NASA bejelentette, hogy az Opportunity leszállóhelyének a Challenger emlékállomásnak nevet adja. (Mint korábban arról beszámoltunk, a Spirit leszállóhelyét a Columbia űrrepülőgépről nevezték el.) A Challenger katasztrófája 18 éve, 1986. január 28-án következett be: az űrrepülőgép felszállás közben robbant fel. Hét űrhajós vesztette életét.

(A Mars Society magyar tagozatának írása alapján)