A passzív dohányzás 50%-kal növeli a szívbetegségek kockázatát

Vágólapra másolva!
A passzív dohányzás az eddig feltételezettnél is veszélyesebb, ami újabb érv a közterületi dohányzás betiltására - nyilatkoztak brit kutatók.
Vágólapra másolva!

Londoni kutatók a belélegzett dohányfüst lebomlása révén keletkező anyag, a kotinin mennyiségét vizsgálták dohányfüstös környezetben élő nemdohányzók körében. A vizsgálatok kimutatták, hogy a vér megnövekedett kotinin-koncentrációja a koszorúérbetegségek jelentős kockázatnövekedését eredményezik.

"Megfigyeléseink szerint azoknak a személyeknek, akiknek vérében viszonylag magas a kotinin koncentrációja, ám maguk nem dohányoznak, 50 százalékkal nagyobb arányban kell számítaniuk szív- és koszorúér megbetegedésekre, mint azoknak, akiknek a szervezetében kevesebb a kotinin" - jelentette ki Peter Whincup, a londoni St. George's Egyetemi Klinika professzora. A szakemberek eddig 20-30 százalékra becsülték ezt a passzív dohányzás okozta kockázatnövekedést.

"A most napvilágra került kutatási eredmények arra figyelmeztetnek, hogy a dohányzás másokra gyakorolt káros hatásait eddig alábecsülték. Ez elég nyomós érv a köztéri dohányzás betiltását célzó törvényi rendelkezések mellett" - hangsúlyozta dr. Tim Bowker, a vizsgálatot részben szponzoráló brit Szívgyógyász Alapítvány egyik illetékese.