Marx könyveiben 12 különböző nyelven készített lapszéli jegyzeteket.

Karl Marx poliglott volt Ezt annak a harminc évig tartó kutatómunkának az összefoglaló-tanulmánya állítja, amely összegyűjtötte a német filozófus hajdani több ezer kötetes könyvtárát. A könyvek lapjain 12 nyelven bukkantak Marx sajátkezű jegyzeteire.

Karl Marx tizenkét nyelven értett - olvasható abban a tanulmányból, amelyet a napokban hozott nyilvánosságra a német filozófus magánkönyvtárát összegyűjtő és tanulmányozó társaság.

A berlini székhelyű Marx és Engels Intézet harminc év alatt gyűjtötte össze a hajdani óriási könyvtár köteteinek körülbelül két harmadát, illetve címeit, mivel a könyvek egy része más magánkönyvtárakba került, vagy  elveszett a Marx halála óta eltelt öbb mint száz év alatt.

A kutatás adatai szerint a Tőke szerzőjének halálakor 2100 kötetből álló könyvtára volt. Az ezekről készült  címtárat a német Akademie Verlag kiadó jelentette meg.

A könyveiben talált saját kezű bejegyzések, lapszéli jegyzetek alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy Marx legalább 12 nyelven olvasott. Az évtizedekig tartó kutatómunka során összegyűjtött 1450 kötetből 800-ban találtak jegyzeteket, összesen 40 ezer oldalon. A könyvtárban a német nyelvű könyvek mellett leginkább angol, francia és orosz nyelven írott darabok voltak.

[origo]