Potenciális gyilkos húz el mellettünk

Egy mindössze egy hónappal ezelőtt felfedezett 300 méteres test éppen veszélyes közelségben húz el a Föld mellett. Átmérőjét 300 méterre becsülik - ez azt jelenti, hogy szárazföldi becsapódás esetén kb. 1600 km átmérőjű területre kiterjedő katasztrófát okozhatna.

A csillagászok szerint ugyan nem fenyeget a becsapódás veszélye, az eset mégis arra figyelmeztet bennünket, mennyi olyan objektum kering az űrben, amelyek potenciális veszélyforrást jelenthetnek bolygónk számára.

Az aktuális földsúrolót (2001 YB5 jelzéssel) tavaly decemberben fedezték fel, az ilyen égitestekre vadászó NEAT-program keretein belül. A földsúrolók ún. Apollo-családjába tartozik, Nap körüli keringési ideje 1321 nap. Földsúrolónak azokat a kisbolygókat nevezik, melyek perihéliumtávolsága (napközelpontja) 1,3 CSE-nél kisebb (1 csillagászati egység = 150 millió km).

Érkezése (földközelsége) 2002. január 7-én reggelre volt várható. Átmérőjét 300 méterre becsülik - ez azt jelenti, hogy szárazföldi becsapódás esetén kb. 1600 km átmérőjű területre kiterjedő katasztrófát okozhatna. Ha tengerbe vagy óceánba csapódna, a következmények a szökőárak miatt jóval súlyosabbak lehetnének.

Szerencsére azonban valamivel kevesebb mint két holdtávolságban húz el mellettünk. Jelenleg egyetlen olyan földsúrolót ismerünk, ami ennél közelebb merészkedik majd hozzánk (1999 AN10 jelzéssel, 2027 augusztusában). A szakemberek szerint azonban az ilyen objektumok pályájának apró változása is oda vezethet, hogy a jövőben valóban "rosszkor" keresztezhetik a Föld pályáját.

Ha az égitest valóban a Föld felé tartana, minden bizonnyal kevésbé lettek volna vidámak az újévi köszöntések. Egy hónap alatt ugyanis gyakorlatilag semmit nem tehetnénk a katasztrófa elhárítására. Becslések szerint minden 5000 évben csapódik be ilyen kaliberű test bolygónkba.

Végül, megnyugtatásképpen érdemes megjegyezni, hogy a néhány tíz méteres átmérőjű földsúrolók igen hétköznapi égi objektumok, két-három havonta felfedezünk egy-egy újabbat közülük. Reális cél a kilométeres méretű földsúrolók teljes katalogizálása lehet, amelyek pusztító ereje akár kontinensnyi területre is kiterjedhet és számukat néhány százra becsülik. Erre tíz éven belül talán valóban képesek leszünk. A még ennél is nagyobbak közül, amelyek globális katasztrófát idézhetnének elő, ma már gyakorlatilag mindegyiket ismerjük és megnyugtató, hogy becsapódásuk rendkívül alacsony valószínűségű.

S. T.

Ajánlat:

NEAR-EARTH ASTEROID TRACKING (NEAT)
Földsúroló kisbolygók keresése és azonosítása.

A 2001 YB5 pályaadatai

Korábban az [origo]-ban:

Új fényben a rejtélyes becsapódás
2001. október 31. Lehetséges, hogy olasz csillagászok megfejtették a közel egy évszázaddal ezelőtti hatalmas kozmikus becsapódás titkát. Az esemény több ezer négyzetkilométernyi erdőt tarolt le Szibériában, krátert azonban a mai napig sem találtak.