Rejtélyes vírus pusztítja a békákat Nagy-Britanniában

Rejtélyes betegség pusztítja a békákat Nagy-Britanniában: a feltehetőleg vírus okozta megbetegedés eddig több millió kétéltű vesztét okozta.

A Délkelet-Angliából elterjedt nyavalya következtében a kis kétéltűek erősen lefogynak, alsó és felső végtagjaik leesnek, belső vérzések lépnek fel náluk, testükön nyílt fekélyek képződnek. A kutatók szerint a kínszenvedéses halált okozó betegségért egy vírus a felelős.

Tom Langton, a békák megmentésére szakosodott Froglife Trust nevű intézmény igazgatója a BBC rádióban elmondta: a járvány kialakulásában és a békák betegségekkel szembeni ellenálló képességének csökkenésében számos tényező közrejátszhatott, egyebek között a környezetszennyezés fokozódása, a gépjárművek gázkibocsátása, az időjárás jellemzőinek megváltozása, valamint a városlakó kétéltűek elszigetelése és a beltenyésztés elterjedése.

A betegség okainak feltárásához 1 millió angol fontra lenne szükség, de  - elvégre nincs békaügyi minisztérium Nagy-Britanniába - a Froglife Trust nem számíthat állami támogatásra. Langton hozzátette: a békáknak rendkívül fontos szerep jut a szigetország ökológiai rendszerében, nélkülük felborulhat a táplálkozási láncolat megszokott rendje.

A kutatások azt bizonyítják, hogy a rejtélyes betegség, amely először a nyolcvanas években ütötte fel a fejét, csak a békákat támadja meg, más élőlényre nem terjed át.