Rajzoljon és megmondjuk, mitől fáj a feje!

A gyermek- és serdülőkorú fejfájósak rajzai értékes segítséget nyújthatnak a diagnózis megállapításához.

Erre a következtetésre jutottak amerikai gyermekideggyógyászok abból a kísérletből, amelynek során gyötrő fejfájásban szenvedő 226 gyermek és serdülőkorú rajzaiból csaknem ugyanolyan pontosan meg tudták határozni a fejfájás súlyosságát és jellegét, mint hagyományos klinikai vizsgálatokkal.

Megállapításaik az esetek nagy részében egyeztek a klinikai elemzésekkel. Ez a módszer rendkívül értékes és csak csekély anyagi ráfordítást igényel - állapította meg Carl Stafstrom, a wisconsini egyetem professzora, a kísérlet vezetője a "Pediatrics" tudományos magazin márciusi számában.

A professzor szerint ez a módszer ugyan nem teszi feleslegessé az alapos orvosi vizsgálatot, de fontos támpontokat adhat a vizsgálati eredmény alátámasztásához vagy magyarázatához. A képek főleg azoknál a gyermekeknél különösen hasznosak, akik gyakran csak nehezen tudják szavakban elmondani tüneteiket.

A kísérleti rajzok egyikén például egy tízéves fejfájós gyermek fájdalmát gonosz kinézésű ember lerajzolásával fejezte ki, aki egy nagy emberi főben dobol. Egy kilencéves gyermek vésőt és kalapácsot rajzolt, amint azok egy emberi fejet hasogatnak.

A kísérletet ismertető tanulmány arra is rámutat, hogy a diagnózis megállapításához használt többlet-eszköz, a rajzolás nem jelent nagyobb megterhelést a gyermekek számára.

"A gyermekek nagy részének a fejfájás lerajzolása inkább kellemes gyakorlat, amely lehetővé teszi a számukra, hogy kifejezzék szimptómáikat és érzéseiket, ugyanakkor pedig elősegítheti fájdalmaik okának jobb megismerését" - idézett az AP a magazinban megjelent tanulmányból.