Öt magyar diák képviseli hazánkat az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Tornáján Ukrajnában. Az évről évre más országban rendezett szellemi torna idén május 23-án kezdődött. 2001-ben Helsinkiben harmadik helyezést ért el a magyar csapat.

A Fekete-tenger partján, festői környezetben fekvő Chabanka ad otthont az idei megmérettetésnek. A magyar válogatott tagjait országos versenyen válogatta ki a magyarországi zsűri, amelynek tagjai az Eötvös Loránd Tudományegyetemen dolgoznak. A döntőre dr. Rajkovits Zsuzsanna egyetemi docens, Skrapits Lajos nyugalmazott egyetemi adjunktus és Kenesei Péter doktorandusz készítette fel a kiválasztottakat.

A magyar csapat tagjai: Botyánszki Vince, Békéscsaba, Tevon Andor Gimnázium; Drozdy Árpád, Budapest, Radnóti Miklós Gyakorló Iskola; Mihók Péter Botond, Gyula, Erkel Ferenc Gimnázium; Soós Péter, Kiskunhalas, Bibó István Gimnázium; Zsarnóczay Ádám, Dunaújváros, Széchenyi István Gimnázium.

A helyszínen tizenöt szellemes fizikai feladatot kellett a versenyzőknek kidolgozni - angol nyelven. A problémák egyediek, fizikai megoldásuk soha eddig még nem jelent meg sehol. Ezért sok ötletre volt szükség a helytálláshoz. A húsz országból érkezett diákok "körmérkőzéseket" játszanak egymással. Csapatunk szombat délelőtt Németországgal és Lengyelországgal került szembe, délután pedig Horvátország, Ausztria és Hollandia volt az ellenfél.

A végső, mindent eldöntő forduló május 29-én zajlott. A feladatok valóban érdekesek voltak, például: Miért látszik a távoli erdő kékes színűnek?, A vitorláshajó vitorláján lyukakat ütve gyorsul vagy lassul-e a hajó?, Miért lobog a zászló a szélben és miért úgy, ahogy lobog?, Hogyan úszhat a tutaj a vízen annak ellenére, hogy anyaga nehezebb a víznél?

dr. Zsarnóczay Attila