Műszaki hiba miatt elhalasztották az Endeavour startját.

Forrás: ORIGO
Az Endeavour az indítóállványonNASA

Az Endeavour amerikai űrrepülőgép hétfőn, közép-európai idő szerint 7 órakor indult volna a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) a floridai Kennedy-űrrepülőtérről. Három órával a start előtt, amikor a legénység már a gépben tartózkodott, leállították a visszaszámlálást. Az ok a legénységi kabin oxigénellátó-rendszerének meghibásodása volt, ahonnan szivárgást észleltek. A meghibásodott rendszer feladata, hogy a fel- és leszállás alatt oxigénnel lássa el az űrhajósok sisakjait. Az Endeavour legkorábban egy hét múlva indulhat, a pontos időpontot a NASA a hét folyamán közli.

Az STS-113 a tizenhatodik űrrepülőgépes küldetés a Nemzetközi Űrállomás négy éve zajló építkezése során. Folytatják annak a gigászi rácsszerkezetnek (Integrated Truss Structure) a kiépítését, amelynek harmadik elemét a legutóbbi űrrepülőgépes küldetés során szerelték fel (lásd korábbi anyagunkat).

Forrás: ORIGO
Az ábrán sötét árnyalattal kiemelve az új elem, a P1NASA

Mint az MTI arról beszámol, a P1 jelzésű, főleg alumíniumból készült, 13,7 méter hosszú, 4,6 méter széles, 4 méter magas, a Földön 12 477 kilogramm tömegű szerkezeti elemmel immár majd negyvenegy méteresre növekszik az űrállomás tartószerkezet-rendszerének a mérete, így az űrállomásra az idén eljuttatott Mobile Transporter, azaz az ISS űrvasútjának a pályahossza is megnyúlik. A tervek szerint az Endeavour űrhajósai három külső űrhajón kívüli munka során szerelik fel az új elemet.

Az Endeavour hét űrhajóst szállít, köztük a Nemzetközi Űrállomás hatodik állandó legénységének tagjait: Ken Bowersox és Don Pettit asztronautákat, illetve orosz társukat Nyikolaj Budarint. A legénység négy hónapig marad az űrállomáson, leváltva az ötödik állandó legénység tagjait, az orosz Valerij Korzunt és Szergej Trescsovot, valamint amerikai kolléganőjüket, Peggy Whitsont, akik a nyár eleje óta dolgoznak odafönt.