Emléktábla Rockenbauer Pál tiszteletére

Rockenbauer Pál, a magyar televíziós természetfilmezés megteremtője tiszteletére emléktáblát avattak kedden Budapesten, a VIII. kerületi Bródy Sándor utca 26. szám alatt, egykori lakóháza falán.

A táblát a Magyar Televízió (MTV) Natura szerkesztősége állítatta egykori munkatársa emlékére, aki 70 évvel ezelőtt, 1933. január 14-én született. Az avató ünnepségen egykori pályatársa, Kelemen Endre emlékezett Rockenbauer Pálra. Mint elmondta, 23 évesen, 1956 nyarán kezdték munkásságukat az MTV-ben.

Rockenbauer Pál az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának földrajz-biológia-kémia szakáról érkezett a televíziózás világába. Kelemen Endre szavai szerint az MTV székházában, a Szabadság tér 17. szám alatt úgy "csináltak televíziót", hogy nem voltak elődeik, nem leshették el a szakma fortélyait senkitől, így a műsor tanította a gazdáját.

Rockenbauer PálFotó: Perge Ferenc

Az első pillanattól ő szerkesztette a természettudományos műsorokat. Kitűnő érzékkel választotta ki jól beszélő szereplőit és hatásos illusztrációit. A meghívott szakemberek sorra tapasztalhatták, hogy Rockenbauer Pál személyében olyan partnerre találtak, aki komoly tudással, szakmai háttérrel rendelkezett. Kelemen Endre meglátása szerint Rockenbauer Pál egyik titka kreativitásában volt, hiszen nemcsak szerkesztő, hanem műsorvezető, riporter, rendező és író is volt.

Levante vizén címmel Rockenbauer Pál rendezte az első magyar expedíciós filmsorozatot is. 1968-ban filmes stábbal eljutott a szovjet-Antarktiszra, majd az 1970-es években a Kilimandzsáróra. Másfélmillió lépés Magyarországon címmel 1979-ben országismertető sorozatot indított útjára.

Rockenbauer Pál 1987. november 26-án hunyt el Katalinpusztán. A márvány emléktáblára az "Indulj el egy úton, én is egy másikon..." című népdal, az országjáró sorozat közismertté vált szignáljának kezdő sorát vésték fel.