Egy tavaly májusban kikapcsolt olasz műhold napokon belül az Amazonas esőerdejébe csapódhat - jelentette be a Brazil Űrügynökség.

A brazil hatóságok olasz kollegáiktól értesültek róla, hogy a BeppoSAX műhold legvalószínűbben május 1-én tér vissza a Föld légkörébe, ám érkezése április 29. és május 4. között bármikor előfordulhat. Hasonlóan bizonytalan a földet érés helyszíne is - Brazília mellett szóba jöhet Venezuela, Kolumbia és Peru is.

A szakemberek túl korainak tartották annak megítélését, mekkora területet érint majd az 1400 kg súlyú műhold becsapódása, ám az Olasz Űrügynökség munkatársainak számítása szerint a szerkezet a légkörbe éréskor körülbelül 40 darabra esik majd szét. "A visszatérés a tervezettnek megfelelően történik majd" - biztosított a műholdat építtető cég, az Alenia Aeronautica szóvivője. Az olasz vállalat kötelességének tartja, hogy a becsapódás várható helyéről tájékoztassa az érintett dél-amerikai országokat.

Amennyiben a műhold Brazíliában ér földet, várhatóan bolygónk legnagyobb kiterjedésű, állat- és növényvilága 30%-ának otthont adó esőerdejében landol majd, de várhatóan nem okoz nagy pusztítást.

A BeppoSAX műholdat az állami tulajdonban lévő Olasz Űrügynökség állította Föld-körüli pályára 1996-ban. A  műhold széles energiatartományban figyelt meg kompakt galaktikus és extragalaktikus forrásokat, galaxishalmazokat és gammafelvillanásokat.