Gladiátorok, ókori divatbemutató - négynapos tavaszünnep Gorsiumban

A Gorsiumi Szabadtéri Múzeum (Tác) az idén a most következő hosszú hétvégén, május 1-től 4-ig rendezi meg római tavaszünnepét, a Floraliát.

Az ókori divatbemutatóval és gladiátorjátékokkal színesített programban antik színházi előadások is szerepelnek. Arisztophanész és Szophoklész vígjátékait és tragédiáit ezúttal Pécsi Ildikó rendezi meg.

A régészeti parkba látogatókat virágkiállítás, ókori kézművesbemutató és vásár várja. A kisebbek ókori gyermekjátékokban vehetnek részt. Az eseményen Septimius Severus császár 202-ben Gorsiumot is érintő látogatását látványos felvonuláson elevenítik fel május 1-jén és 2-án 11 órás kezdettel.

Aki megéhezik, annak sem kell kizökkennie a kor hangulatából - a szezonnyitó ünnepség alatt Apicius korabeli szakácskönyve szerint készült római lakomán vehet részt.

A tervek szerint Gorsiumban tovább folytatódik a szentély, valamint a főtemplom melletti épület freskóinak feltárása; a látogatók így a múzeumi séta során a régészeti munkálatokba is bepillantást nyerhetnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK