Amerikai kutatók szerint az új női termékenységfokozó a férfiak hóna alatt rejtőzik.

Forrás: ACEEzentúl a nőknek, ha nyugalomra, pihenésre vágynak, nincs más dolguk, mint megizzadt férfiak testszagát szippantgatni - állítja egy tanulmány. Ráadásul - a vizsgálatok szerint - nyugtató hatása mellett a férfiszag a menstruációs ciklust is befolyásolja, így a férfiak "természetes" úton hathatnak a nők termékenységére.

"A hónalj fiziológiailag aktív feromonokat tartalmaznak" - állítja a kutatást vezető George Preti, az érzékelés kémiai mechanizmusainak kutatására létrehozott philadelphiai Monell Chemical Senses Center kémikusa. Ezek a viselkedés-módosító vegyületek - amelyek teljesen közismertek és mindennaposak az állatvilágban - az idegrendszert stimulálják, és így viselkedésünket is, anélkül, hogy ennek bármennyire is tudatában lennénk.

A hódító hónaljmirigy

A sárgatestserkentő hormon
A menstruáció közvetlen kiváltója a petefészekben termelődő tüszőserkentő- (FSH) és sárgatestserkentő hormonok (LH) szintjének megváltozása. A fokozódó termelődés visszahat a hipofízisre (agyalapi mirigyre), aminek hatására fokozódik az LH hormon termelődése. Ennek következménye a tüszőrepedés (ovuláció). A megrepedt tüsző tokja átalakul sárgatestté (LH) és az általa termelt hormon (progeszteron) készíti fel a méh nyálkahártyáját a petesejt befogadására.

A kísérletben részt vevő nők hat órát olyan környezetben töltöttek, amelyet a férfiúi hónaljból nyert illatanyagokkal töltöttek meg. (A hölgyek bizonyára hálásak voltak azért, hogy az aromás kipárolgást parfümökkel semlegesítették.) A kutatók eközben azt vizsgálták, hogyan változik a kísérleti alanyok szervezetében a menstruációs ciklusban kulcsfontosságú szerepet betöltő sárgatestserkentő hormon szintje.

Az agy "csomagokban" bocsátja a szervezetbe a sárgatestserkentő hormont. Az ovuláció közeledtével a hormonkibocsátás ritmusa felgyorsul, és az egyes adagok egyre nagyobbak lesznek. A vizsgálatokból kiderült, hogy a férfiszag felgyorsította a következő hormonhullám érkezését. Az önkéntesek továbbá arról számoltak be, hogy sokkal nyugodtabbak, kevésbé feszültek a férfiszag hatása alatt. Mindkét jelenség őseink ösztönvilágában gyökerezik - véli Preti.

Termékeny oroszlánszag

Forrás: MACBarlanglakó őseinknek, miközben napi élethalál harcukat vívták, kevés idejük maradt egymásra. A kutatók feltételezése szerint a nők reprodukciós rendszere úgy alakult ki, hogy egy hím illata hatására "bekapcsolódott", azaz állt készen a nászra.

"Valószínű, hogy a női szervezet reagál a sikeres szaporodási folyamatot lehetővé tevő környezeti ingerekre" - fogalmaz Charles Wysocki, szintén a Monell Központ kutatója.

Egyelőre szintén feltevés csupán, hogy az izzadság okozta nyugalomérzés is növeli a teherbeesés esélyeit. Ám tény, hogy a nem feszült, ellazult nők szívesebben fogadják a férfiak közeledését - állítja Wysocki. Ha a további kísérletek is igazolják az elméletet, új lehetőség nyílik a gyermekre vágyó pároknak.

Ha sikerül azonosítani és elkülöníteni a megfelelő aktív feromonokat, nem kizárt, hogy a férfiak hónaljából nyert anyagokat vásárolhatunk majd a patikákban, mint a modern termékenységfokozó anyagok új generációját.