Négyezer éves barlangfestmények Ausztráliában

Négyezer éves rajzokat találtak a kelet-ausztráliai Wollemi Nemzeti Parkban.

A mintegy 200 különböző ember- és állatábrázolás az elmúlt ötven év egyik legjelentősebb leletének számít - mondta kedden Bob Carr, Új-Dél-Wales szövetségi állam miniszterelnöke. A barlang pontos helyét a vandálok miatt az ausztrál hatóságok titokban tartják.

A barlangot már 1995-ben megtalálták, de megközelíthetetlensége miatt 2003 májusig kellett várni a feltárásra. Paul Tacon, antropológus, az Ausztrál Nemzeti Múzeum munkatársa szerint 11 rétegben találtak több mint 200 különböző stílusban készült rajzot, skiccet, nyomatot, melyeken emberek, istenek, madarak, gyíkok, sasok, kenguruk illetve egy különösen szép erszényes medve is látható.
 
A falfestmények nem tartoznak ugyanakkor a világ legidősebb barlangképei közé: a Dél-Franciaországban lévő lascaux-i barlangban talált rajzok körülbelül tizenötezer évesek, míg az amatőr barlangászról, Jean-Marie Chauvet-ről elnevezett barlangban feltártak huszonötezer évesre tehetők. A Közép-Angliában nemrégiben felfedezett, egy nagytestű patás állatot és két madarat ábrázoló barlangrajz is 12 ezer éves.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK