Mérgezőek lehetnek a tetováló festékek

A testfestés, illetve a tetoválás során felhasznált, a bőr alá fecskendezett színezőanyagok nagy része az emberi egészségre ártalmas, mérgező ipari festék - figyelmeztetett az Európa Bizottság.

Forrás: ORIGOA testfestésben rejlő veszélyekre kívánta felhívni a figyelmet a Bizottság, amikor a témáról szóló jelentésében listát hozott nyilvánosságra azokról a betegségekről, amelyeket korábban felhelyezett tetoválások, illetve testékszerek okoztak. A fertőzött tű okozta HIV-, hepatitisz-, vagy bakteriális fertőzésen túl a tetoválás nem egy esetben bőrrákot, pikkelysömört, toxikus sokk-szindrómát, esetenként viselkedésbeli elváltozásokat eredményezett. A számok is elrettentőek: a testékszerek, népszerűbb nevükön piercingek fele akut fertőzésekhez vezet, s Európában ebben az évben már két ilyen eset halállal végződött.

A jelentés rámutat, hogy valójában csak igen csekély ismeretekkel rendelkezünk a tetoválásban felhasznált vegyszerek szerkezetéről és toxikus hatásáról, s hogy amit az emberek bőrük alá fecskendeztetnek sok esetben nem más, mint autófesték. "A kevés bevizsgált és kozmetikai célokra engedélyezett festékanyagtól eltekintve a tetoválószalonokban használt vegyszerek nagy része olyan ipari festék, amit eredetileg gépkocsik színezésére vagy egyszerűen írásra való tintának gyártottak. - Fecskendezne Ön autófestéket a bőrébe?" - fogalmazódik meg a kérdés a bizottsági jelentésben.

A figyelemfelkeltő céllal készült jelentés az első lépés azon az úton, amely az Európai Unióban a tetoválás és piercing-készítés biztonságát szolgáló szabályok szigorításához vezet. A jelenlegi szabályok ugyanis nagyrészt a kesztyű használatának és a tű sterilizálásának előírására szorítkoznak, és nem térnek ki a színezőanyagok sterilitására, sem toxikológiai és veszélyességi fokuk igazolására. "Ha az emberek tetováltatni vagy testékszerekkel díszíttetni akarják testüket, azt szeretnénk, ha mindezt biztonságos egészségügyi körülmények között tennék" - nyilatkozta Philippe Busquin, az Európai Bizottság kutatásért felelős főbiztosa.

KAPCSOLÓDÓ CIKK