Megdöbbentő esemény zavarta meg egy brit család békés hajókázását Ausztrália partjainál: egy bálna vetette magát vitorlásuk fedélzetére.

A kilenc méteres, tíz tonnás hosszúszárnyú bálna (Megaptera novaeangliae) fényes nappal, teljesen váratlanul, hatalmas robajjal emelkedett ki a tengerből közvetlenül egy vitorlás mellett Ausztrália partjaitól északkeletre, a fedélzet fölött nekiütközött a kötélzetnek és az árbocnak, majd azt magával sodorva visszazuhant a vízbe.

Az esemény nem kis riadalmat keltett a hajón vakációját töltő család tagjai közt, akik a csodával határosnak tartják, hogy senki sem sérült meg közülük. Az angol család Airlie Beach-ből indult tíz napos útra a bérelt vitorlással, s az eseményt követően riadalmukat fokozta, hogy a baleset miatt rádió adóvevőjük felmondta a szolgálatot. Végül mobiltelefonnal sikerült kapcsolatot teremteniük a partiőrséggel.

A bálna több mint 3,5 méter magasságba emelkedett ki a vízből, "az oldaláról lepattanó kagylók beborították a fedélzetet. Amikor belegabajodott a kötélzetbe, üvöltésszerű hangot hallatott. Rémisztő volt" - emlékezik vissza a 61 éves Trevor Johnson, aki feleségével, két fiával, és egyikük barátnőjével bérelte ki az árbocost. "A bálna épp fölöttem ugrott át, s ha akkor történetesen álltam volna, lesodor a fedélzetről" - meséli Mrs. Johnson. 

Arra, hogy a bálna miért ugrott neki az árbocnak, nincs biztos magyarázat. Tény, hogy a világ egyik legnagyobb testű állata gyakorta veti magát a levegőbe a vízből, s előfordulhat, hogy ez az egyed ezúttal elhibázta az irányt. A családtól eltérően a bálna a szerencsétlen találkozás során komoly fejsérülést szenvedett.