Az Európai Bizottság elutasította Felső-Ausztria tartomány kérését, hogy mentesnek nyilváníthassa magát a génkezelt terményektől - közölték szeptember 2-án, kedden Brüsszelben.

A brüsszeli bizottság egyfelől arra alapozta döntését, hogy az EU élelmiszerbiztonsági hivatala júliusban kijelentette: nincs tudományos bizonyíték, amely genetikailag módosított haszonnövények termesztésének betiltását indokolná, másfelől az EU egységes belső piacának azzal az alapelvével, hogy amit az EU-ban általában szabad árusítani, annak szabad bejutást kell adni minden piacra az EU-n belül. Rendkívüli helyi tilalmak csak valamely termék káros voltára utaló új bizonyítékok alapján rendelhetők el.

A felső-ausztriai önkormányzat tavaly határozta el a tilalmat három évre, a rokonszenvező osztrák kormány erről márciusban értesítette az EU bizottságát, de a tilalom nem léphetett életbe a bizottság állásfoglalásáig.

Az EU maga mindazonáltal egyelőre tiltja genetikailag módosított szervezetek importját, amiért az Egyesült Államok korábban bepanaszolta az Uniót a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO).