A fejlett ipari országokban évente mintegy 3500 gyermek hal meg bántalmazás vagy elhanyagolás következtében - mutatott rá közleményében az ENSZ Gyermekalapja. Magyarország a lista elején szereplő országok között van.

Az UNICEF Firenzében működő Innocenti kutatóintézetének jelentése szerint a 15 évesnél fiatalabb népességet tekintve az olyan halálesetek száma, amelyeket hivatalosan a gyermekek bántalmazására vezettek vissza, az Egyesült Államokban, Mexikóban és Portugáliában a legmagasabb. Őket követi Csehország, Új-Zéland, Magyarország, Ausztria és Franciaország. A megvizsgált 27 iparosodott ország körében az UNICEF felmérése szerint Spanyolországban, Görögországban, Olaszországban, Írországban és Norvégiában  a legalacsonyabb a rossz bánásmód miatt meghalt gyermekek száma.

Az adatok szerint a gyermekekkel szembeni végzetes erőszak egyre aggasztóbb méreteket ölt a leggazdagabb országokban, ahol még mindig nem ismerték fel a probléma súlyosságát. Mint a közölt adatokból kitűnik, Németországban és Nagy-Britanniában hetente két, Franciaországban három, Japánban négy, az Egyesült Államokban pedig 27 gyermek hal meg bántalmazás vagy elhanyagolás következtében.

Magyarországon a gyermekbántalmazás okai között a szülők alkoholfogyasztása áll az első helyen.