Delta: Gén-chip fonalféregből

Újra a magyar Pilléről és a szegedi arcprotézisekről.

 

Arcprotézisek
A Szegedi Tudományegyetem Fogászati Klinikáján egy új módszer segítségével arcprotézisek készülnek. A szilikonból készülő protézisek alkalmasak arra, hogy a műtét során keletkező kisebb - nagyobb szövethiányokat szinte észrevétlenné téve visszaadják az arc eredeti vonásait. A világviszonylatban is újnak számító eljárással a fül, az orr és az arc hiányzó részei pótolhatók Magyarországon ezt az eljárást egyedül Szegeden alkalmazzák.

Gén-chip fonalféregből
Egy apró, földben élő lény, a fonalféreg segítségével a földben lévő káros anyagok legkisebb mennyisége is kimutatható. A fonalférgek genetikai térképe már elkészült, így azt is tudják a kutatók, hogy az egyes mérgező anyagok hatására mely gének aktiválódnak. Ezek a gének összehasonlíthatók a gerincesek génjeivel, ami azt jelenti, hogy a férgekkel folytatott munkák eredményei átültethetők az emberre. A fonalférgekből készült gén-chipek a legkülönbözőbb vegyszermaradványok kimutatására alkalmasak.

Környezetvédő kerámia
A kerámia rendkívül kemény és hőtűrő anyag. Parányi pórusai kiváló szűrőfelületet jelentenek. Így a környezetvédelmi ipar egyik sztáranyagként kísérleteznek vele. A járműgyártásban is ígéretes lehetőség, a kopásálló fékbetétek mellé hamarosan kerámiamotorok is kerülhetnek: ezek kenőolaj nélkül használhatók, és élettartamuk sokszorosa lesz az autókénak.

Pille, újra az űrben
A magyar sugárdózis mérő műszer - Farkas Bertalan űrutazása óta - sokat fejlődőtt. Ma már chipkártyán rögzíti az adatokat, és automatikusan értékeli azokat. Augusztus 31. óta a Nemzetközi Űrállomás orosz moduljában szolgálati műszerként használják. Erről is szó lesz a magyar űrnapon, október 16-án.

delta