Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Új vészjelzések a világ egyik legaktívabb vulkánján

Vágólapra másolva!
A két évvel ezelőtti, igen heves vulkánkitörés óta az olasz vulkanológusok és a hatóságok semmit sem bíznak a véletlenre Stromboli szigetén.
Vágólapra másolva!

A képen látható figyelmeztetés tanúsága szerint a sziget mintegy 300 lakója, valamint a vulkán tövében tartózkodó turisták bizony nemcsak fentről - vagyis a 900 méteres magasságban lévő kráterek felől -, hanem a tenger irányából is számíthatnak az elemek csapására.

Előfordulhat ugyanis - 2002 decemberében volt is rá példa -, hogy a kitörések, illetve földmozgások hatására kisebb-nagyobb hegyomlások történnek, amelyek viszont szökőárat (cunami) indíthatnak el. Ennek hatására legutóbb a tengerparti sávban lévő védművekben és lakóházakban óriási károk keletkeztek, s csak a szerencsén múlott, hogy a dühödt hullámok nem követeltek emberéletet.

A hatóságok a figyelmeztetéssel - amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a sziréna megszólalása esetén mindenki azonnal hagyja el a parti zónát - a kockázatot a legminimálisabbra kívánják csökkenteni. Hasonló, két éve fennálló szabály a lipari-szigeteki Strombolin, hogy a turisták csak 400 méteres magasságig közelíthetik meg a kitörések központját. A fennálló szigorítások ellenére nem tapasztalható visszaesés a sziget idegenforgalmában, ugyanis a kalandokat kereső utazókat éppen a fokozott veszélyhelyzet vonzza a világ egyik legaktívabb tűzhányójához.

Lieber Tamás
Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről