Áttörés a tébécé elleni harcban

Vágólapra másolva!
Egy új tuberkulózis-teszt segítségével - amely gyorsabb és jóval pontosabb az eddigi diagnosztikai eljárásoknál - pár éven belül véget érhet a betegség gyors terjedése.
Vágólapra másolva!

A 90-es években világszerte ismét emelkedni kezdett a tébécés megbetegedések száma. A tébécé a statisztikák szerint több ember haláláért felelős, mint az AIDS vagy a malária kórokozói. Mivel az egyszer kialakult betegség csak hosszú, hónapokig tartó, kombinált gyógyszeres kezeléssel gyógyítható, a fertőződés elkerülése, illetve a betegség korai stádiumban történő felfedezése igen fontos. A megelőzés leghatékonyabb módja a tüdőszűrés (mellkasi röntgenvizsgálat), amelynek segítségévek kiemelik a gyanús eseteket, majd különféle eljárásokkal állítják fel a diagnózist.

A jelenleg alkalmazott eljárásoknak azonban sok hiányosságuk van. A hosszú idő (olykor 6-8 hét alatt) alatt elkészülő eredmények között számos fals-pozitív eset van: sokszor nem lehet különbséget tenni más, hasonló baktériumok között, illetve gyakran pozitívként értékelik a tébécé ellen beoltott betegeket is. Gyakoriak a fals-negatív esetek is, és az esetek mintegy felében nem észlelik a betegség lappangó formáját sem.

A betegség diagnosztikájában éppen ezért áttörést jelenthet a T-SPOT nevű eljárás, amelyet 11 országban 16 klinikai próbán, 5000 fő bevonásával teszteltek. Az eredmények alapján a módszer alkalmazása zöld utat kapott Európában és számos "tbc-gócpontban", szerte a világon. Az Oxford Egyetem kutatói által fejlesztett teszt a legjobbkor jelent meg: az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO ugyanis 1993-ban globális tuberkulózis vészhelyzetet hirdetett meg. Szakértők szerint az új teszt pár éven belül megállíthatja a járvány terjedését - írja a BBC.

A baktériumok okozta tüdőbetegség 9 millió új esetet jelent világszerte, és 2 millió az áldozatok száma. A betegség hosszú antibiotikum-kúrákkal általában kezelhető, de ha idejében felfedezik, sokkal egyszerűbben és nagyobb eséllyel gyógyítható, illetve megakadályozható, hogy a beteg másokat is megfertőzzön. Egyetlen tébécés beteg 10-15 embert tud megfertőzni, egyszerű köhögéssel vagy tüsszentéssel.

Az új teszt, a T-SPOT sokkal kevesebb fals eredményt produkál. Nagyon fontos, hogy ez az első olyan eljárás, amely a gyenge immunrendszerű emberek esetében sem ad fals-negatív eredményt - ezek között ugyanis számos hajléktalan, más betegség miatt legyengült páciens, illetve újszülött és transzplantált páciens van.

A T-SPOT egy nap alatt eredményt adó vérteszt, amely a tébécé-baktériumok által aktivált immunsejtek (T-sejtek) fokozott jelenlétét mutatja ki. A BCG-vakcináknál alkalmazott törzsek azonban nem termelik azt a fehérjét, amely ezeket az immunsejteket aktiválná, így a legtöbb fals-pozitív eredmény nem jelentkezik.

Ahogyan az egy hatékony szűrési módszernél jellemző, az eljárás "drágább, de olcsóbb", mint a korábbi, kevésbé hatékony módszerek alkalmazása: maga a teszt valóban többe kerül, ám a betegek kezelésére fordított költségek jelentős mértékben csökkennek.