Baktériumok tömegei a dohányfüstben

Vágólapra másolva!
A dohányfüsttel nemcsak nikotin és kátrány kerül a levegőbe, hanem nagy mennyiségű úgynevezett endotoxin is. Svéd kutatók dohányosok által használt helyiség levegővizsgálata során a természetes szint csaknem 120-szorosát mutatták ki az egyes bakteriális mérgekből.
Vágólapra másolva!

Az endotoxinok számos baktériumfaj sejtfalának alkotórészei. Csekély mennyiségben gyakorlatilag mindenhol megtalálhatók környezetünkben. Ebben a koncentrációban lényegében ártalmatlanok, magasabb dózisban azonban már lázkeltők, és az ér-, valamint légzőrendszer gyulladását okozhatják.

Annak gyanúja, hogy a dohányfüstben nagy mennyiségű endotoxin található, már korábbi kutatások során is felmerült. A kérdés megválaszolására a lundi egyetem kutatói, Lennart Larsson és munkatársai vállalkoztak az aktív és passzív dohányzás modellezésével. A dohányfüst és a dohányzóhelyiség levegővizsgálati eredménye egyaránt jelentős mennyiségű bakteriális alkotórészt mutatott ki.

A cigarettában található endotoxinok feltehetően a dohánynövényen élő baktériumokból származnak. A kutatók szerint a dohányosok körében gyakran előforduló légzési nehézségekért is alapvetően ezek, a cigarettában nagy mennyiségben jelen lévő káros anyagok tehetők felelőssé. További vizsgálatok szükségesek annak megválaszolásához, vajon az endotoxinok hozzátapadnak-e a levegőben lévő porszemcsékhez és a szellőzőrendszerek képesek-e befolyásolni koncentrációjukat, vagy sem.

A kutatók az Indoor Air című szaklapban összegzik eddigi eredményeiket.

Cseh Júlia