Azonosították a "szívrohamot okozó gént"

Amerikai kutatóknak sikerült azonosítaniuk azt a gént, amely feltételezésük szerint kulcsszerepet játszik a szívroham, illetve az agyvérzés létrejöttében. Egyértelműbbé vált az is, hogy a genetikailag meghatározott kockázat megfelelő diétával csökkenthető.

A Kalifornia Egyetem két orvosi tanszékének munkatársai szerint az ALOX5 jelzésű gén összefüggésbe hozható a két súlyos keringési katasztrófa fő okának tartott érelmeszesedés kialakulásával - írja legfrissebb számában a világ legrangosabb orvosi folyóirata, a New England Journal of Medicine.

A kaliforniai szakemberek 470 ember étrendjét kísérték figyelemmel másfél éven át, és folyamatosan ellenőrizték a résztvevők érfalain képződő zsírlerakódást. Egyúttal minden részvevőtől DNS-mintát vettek, megállapítandó, hogy az ALOX5 gén melyik változatait hordozzák. Ezek jelenléte, illetve hiánya - korábban egereken végzett kísérletekben - szoros összefüggést mutatott a szívroham, illetve agyvérzés gyakoriságával.

Az egyetem kutatói megállapították, hogy akikben az ALOX5 egy mutációja előfordul, az átlagosnál jóval hajlamosabbak az érelmeszesedésre.

Nyilvánvalóvá vált azonban az is, hogy a magas kockázati tényezőt jelentő génmutációval született személyek esetében sem volt egyforma a megbetegedések aránya. A legmagasabb arányban azok szenvedtek el szívrohamot, illetve agyvérzést, akik rendszeresen fogyasztottak állati eredetű zsírokat.

Az ALOX5 gén érfalra gyakorolt hatása tehát valószínűleg a diétától függ, azaz egyes zsírsavakat fokozottabb mértékben alakít át az érfalakra könnyen lerakódó zsírmolekulákká.

KAPCSOLÓDÓ CIKK