A horvát tengerpart - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Február után most egy újabb műholdképet mutatunk be az Adria északi részéről, amely ezúttal nyári színeit mutatja. A felvételt július 20-án készítette a TERRA műhold MODIS-rendszere.
Vágólapra másolva!

A kép középső és bal oldalának egy részét az Adria kékje tölti ki, ennek délkeleti oldalán Olaszország egy kis részletét, az északkeleti oldalon pedig a horvát tengerpartot és a szigetvilágot, illetve mögötte Bosznia erdeit láthatjuk. A tengerpart északi végén az Isztria-félsziget látszik, nyugati oldalán a kis Brioni-szigetcsoporttal (Tito volt rezidenciájával), a keleti partjai mellett a nagy Cres és Krk szigetekkel.

Krk szigetének délkeleti szélétől a felhőkkel pettyezett Velebit-hegység lábánál levő szigetek - Rab, Pag - világos színűek. Téli cikkünkben ezt a színt hibásan "dérnek" írtuk le, de ahogy egy kedves olvasónk joggal helyesbített, az a szín a hegyekből gyakran lezúduló hideg szél, a bóra miatt kopár felszíneket jelöli.

Forrás: ELTE

A kép nagyobb méretben

A partnak a képen látható délkeleti végén a nagy Brac és Hvar szigetek nyugati fele látszik, tőlük északra a Spliti-öböl vehető ki. A tengervíznek a képen látható színkülönbségeit a szeles és a szélcsendes zónák váltakozása okozza: a hullámos tengerfelszín máshogy veri vissza a napfényt, mint a nyugodt víztükör.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)