Különleges helyek, különleges anyagok a Világmindenségben

2005.01.24. 10:21

Dávid Gyula fizikus előadássorozata a téridőről, hipotetikus anyagokról, fekete, fehér és szürke lyukakról, a sötét energiáról a Polaris Csillagvizsgálóban.

A kozmosz végeláthatatlan tér- és időtartományaiban, változatos fizikai viszonyai közepette sok olyan anyagfajta létezhet (vagy létezett), amelyek földi körülmények között nem fordulhat elő, létezésük feltételezése, tulajdonságaik ismerete mégis nélkülözhetetlen a Világmindenség megértéséhez. A hipotetikus anyagfajták leírásához az elméleti fizika különböző ágai - részecske-, atommag-, plazma-, szilárdtest-, statisztikus fizika, általános relativitáselmélet - járultak hozzá. E tudományágak fejlődésével az ismeretlen anyagfajtákra vonatkozó elméletek is folyamatosan módosulnak. Sorozatunk a hipotézisek mai állásáról számol be.

Az előadások hétfőnként 18.30-kor kezdődnek a Polaris Csillagvizsgálóban. A részvételi díj előadásonként 500 Ft, a Magyar Csillagászati Egyesület tagjainak ingyenes. Derült idő esetén az előadás után távcsöves bemutatást is tartanak a résztvevőknek.

A sorozat előadásai

Január  24. "Világűr" helyett plazmafelhő
Január  31. Gyémánt és vas - avagy mi van a bolygók közepén?

Február  7. Csillagrengés a neutronkristályban
Február 14. Fekete, fehér és szürke lyukak
Február 21. Az ősi tűzgömb
Február 28. Az antianyag titka

Március  7. Az ősanyag maradványai
Március 21. A téridő habjai

Április  4. Falak, szálak, monopólusok
Április 11. A sötét anyag természete
Április 18. "Sötét energia" vagy kvintesszencia?
Április 25. Mi van a "brének" között

KAPCSOLÓDÓ CIKK