Tíz jó tanács ahhoz, mit tehet Ön személyesen a globális felmelegedés ellen. Ha például még nem tette volna meg, adja el terepjáróját, repüljön kevesebbet, és ne temetkezzen bronzkoporsóba.

Dave Reay brit környezetkutató (Edinburgh Egyetem) ezzel a jelszóval indítva tíz pontban foglalta össze a New Scientist hasábjain, mit tehetünk, mit kellene tennünk egyénileg a globális felmelegedés elkerülése érdekében.

A többség számára egyre világosabb, hogy az emberi tevékenység észrevehető hatással van a globális klímára. Az egyetértés mégis lassan születik meg a politikusok között, elég a kiotói klímaegyezmény körüli vitákra emlékeztetni. "Ha mindent a politikusokra hagyunk, akkor tétlenül várhatjuk a katasztrófát, eközben egyre több embernek romlanak a körülményei. Mit tehetünk? Menjünk politikai pályára? Korábban azt hittem, hogy csak utasok vagyunk azon a járművön, amelynek a kormánykerekét az ipar, az üzleti élet és a politikusok forgatják. Tévedtem" - írja Reay, hozzátéve: mindannyian felelősek vagyunk és mindannyian cselekedhetünk is a megoldás érdekében. Életmódunk megváltoztatásával csökkenthetjük a globális felmelegedést előidéző hatásokat.

Szeptemberben jelent meg Reay A klímaváltozás otthon kezdődik c. könyve, amelynek lényege tíz pontban foglalható össze. A szerző szerint tíz lépést kell tennünk bolygónk megőrzéséhez, bár tanácsai néha kissé irritálóak ("repüljön kevesebbet"), az meg egyenesen morbid, hogy még a "zöld temetéshez" is ad instrukciót.

1. Öltözzön az időjárásnak megfelelően! Otthonunkban ez az energiatakarékosság leggyorsabb és legolcsóbb módja. Egy Egyesült Államokbeli háztartás évi 11 tonna, egy brit 6 tonna üvegházhatást kiváltó gázt enged a levegőbe, ennek kb. 60%-a a fűtés és a hűtés számlájára írható.  Egy fokos hőmérséklet-csökkentés a fejlett világ egy átlagos háztartásban évi egyharmad tonna szén-dioxid-kibocsátás megspórolásával jár. Ha az öltözködési szokásain nem hajlandó változtatni, akkor legalább szigetelje jól a lakását, házát.

2. Autózás helyett tömegközlekedés. Ezt már sokszor elmondták, de érdemes elismételni. Ha autó helyett busszal vagy vonattal közlekedik, akkor 60%-kal csökkentheti a közlekedéséből eredő üvegházhatású gázok kibocsátását. Ha nem tud megválni az autótól, nézze meg az 5. pontot.

3. Komposztáljon! Évente saját súlyunk tízszeresének megfelelő tömegű szemetet dobunk el. Az elszállított szemét 60%-a lerakóba kerül, ahol a baktériumok metánt fejlesztenek, ami szintén erősen üvegházhatású gáz. Az élelmiszerhulladék kétharmada komposztálható, így csökken a káros gázkibocsátás, és a komposztból táplálékhoz jutnak növényei.

4. Repüljön kevesebbet, különösen kis távolságokra! Az olcsó repülőjegyeknek köszönhetően többen repülnek, emiatt jelentős megnőtt az üvegházhatású gázok kibocsátása.  Az előrejelzések szerint 2050-re megnégyszereződik a repülőgépek okozta légszennyezés. Kis távolságokra utazzon inkább vonattal!

5. Változtasson vezetési szokásain és az autóján! A munkán kívüli tevékenységekből eredő üvegházhatású gázkibocsátás 40%-a az autózásból származik. A sebességhatár alatt és ne fölötte vezessen, rövid és felesleges utakra ne menjen autóval, vegyen fel utasokat kocsijába, rendszeresen vigye járművét szervizbe. Ezekkel a kis lépésekkel felére csökkentheti a káros gázok kibocsátását. Ha nagy, négykerék-meghajtású kocsija van, akkor komolyabb lépéseket kell tennie: cserélje maximum 1,3 literes modellre és vegyen inkább dízelt. Ha aggódik a dízelek részecske-kibocsátása miatt, akkor térjen át gázüzemű járműre.

Forrás: EPA

6. Törődjön a háztartási gépekkel! Otthon a fűtés és a hűtés után az elektromos eszközök és a világítótestek a legnagyobb energiafogyasztók. A berendezésekbe sok fémet és műanyagot építenek be, ezért ne rohanjon mindig megvenni a legújabb modelleket. Ha készüléke 5 évesnél fiatalabb és még működik, akkor tartsa meg. Ha nem használja, kapcsolja ki! A készenléti állapotban tartott eszközök energiafogyasztása az USA-ban évente 50 millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős.

7. Kerülje az egzotikus élelmiszereket! Az élelmiszertermelés és szállítás évente és fejenként kb. 4 tonna üvegházhatású gáz kibocsátásával jár. Ha kevesebb húst és tejterméket fogyaszt, akkor kevesebb állat bocsát metánt a levegőbe. Az élelmiszerbolt árukészlete a világ minden tájáról származik, a termékek többet utaztak a világban, mint Ön. A környezet védelme érdekében fogyasszon minél több helyi terméket.

8. Csökkentés, újrafelhasználás, újrafeldolgozás legyen a jelszó! Angolul ez a 3R program (reduce, reuse, recycle). Legfontosabb a csökkentés. Egyre több csomagolóanyagot, reklámszemetet dobunk ki, rengeteg felesleges tárgyat veszünk a reklámok hatására. Újra felhasználni természetesen nem lehet mindent, de például a műanyag szatyrok többszöri használatával rengeteget lehet spórolni. Ha Nagy Britanniában mindenki kétszer használja a műanyag szatyrot, akkor évente 4 millió szatyor gyártása válik feleslegessé.

9. Munkahelyén is gondoljon a környezet megóvására! A globális felmelegedés elleni harc az otthonokban kezdődik, de a munkahelyeken is folytatni kell. Ha energiatakarékos eszközökkel szereli fel az irodát, ha lekapcsolja a felesleges világítást, ha a papír mindkét oldalára nyomtat, ha gondoskodik arról, hogy a kidobott papírlapokat újra feldolgozzák, akkor jelentősen hozzájárult a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

10. Élete végén is legyen zöld! A légmenetesen záródó bronzkoporsók és a földrengésbiztos sírboltok divatja feleslegesen terheli meg a környezetet. A temetőben jelentős mennyiségű betont, acélt, rezet és bronzot is eltemetünk, az USA-ban például évente 1,5 millió tonna betont és százezer tonna acélt. Egyszerű, hagyományos temetésről rendelkezzen.