Egy tanulmány szerint a Föld útjain közlekedő autók száma a század közepére akár meg is négyszereződhet, ami jelentősen növeli majd a légkör szennyezettségét.

Napjainkban a közúti személy- és áruszállítás az első számú fosszilisenergia-fogyasztó, és ez várhatóan a jövőben sem fog nagyságrendjét tekintve megváltozni. Jóllehet ma már a megújuló energiaforrások (víz, szél, földhő és napfény) is jelentős szerepet játszanak az energiatermelésben, a gépjárművek számára továbbra is a könnyen szállítható kőolajszármazékok lesznek a legmegfelelőbbek.

Bolygónk közútjain jelenleg több mint 600 millió gépjármű közlekedik, és ez a szám a közeljövőben várhatóan csak növekedni fog. Az Earth System Science Partnership novemberi, Pekingben tartott ülésén adta közre Ina Meyer, az Austrian Institute of Economic Research kutatójának ezzel kapcsolatos számításait.

Tanulmánya szerint 2050-re bolygónk gépjárműállománya 1,4 és 2,7 milliárd közé fog emelkedni. Ennek megfelelően várható, hogy a gépkocsik által kibocsátott szén-dioxid mennyisége is megduplázódik, illetve megnégyszereződik a légkörben. A legjelentősebb növekedés Ázsiában várható, ahol például Kínában a gépkocsik számának éves gyarapodása 6,4%, ami a világátlag kétszerese. Pekingben, ahol egykoron biciklisek milliói közlekedtek, ma tízsávos sugárutakon tolonganak a gépjárművek.

A kutató kiindulási alapja az volt, hogy az emberek továbbra is a korábbiakhoz hasonlóan ragaszkodnak majd az autóikhoz és ez az egész világon mind általánosabbá fog válni. Ennek alapján kétféle forgatókönyvet állított össze. Az első esetében feltételezte, hogy a különböző országok lakosai jövedelmükből hasonló arányban fognak gépkocsira költeni. Figyelembe véve bolygónk lakosságának és a GDP változásának összefüggéseit, ez 2050-re 1,4 milliárd gépkocsit eredményezne. Meyer számolt azzal, hogy a gépkocsik környezetkímélőbbek lesznek és az üzemanyagot is jobb hatásfokkal fogják hasznosítani. A gépjárművek szén-dioxid-kibocsátása a század közepére így is elérné a jelenlegi dupláját.

A második forgatókönyv azzal számolt, hogy a világ országaiban elterjednek az USA-hoz hasonlatos autóvásárlási szokások, melynek eredményeként egy családban akár több gépjármű is megtalálható. Ez 2050-re 2,7 milliárd gépjárművet és a maihoz képest négyszer annyi szén-dioxid kibocsátását eredményezné.

A légkör szennyezését jelentősen lehetne csökkenteni, ha az autógyárak mind nagyobb arányban szerepeltetnék a hibrid- és alternatív meghajtású járműveket. A fejlesztések ugyan ebbe az irányba haladnak, de még mindig túl kevés bioüzemanyagot, hidrogént vagy elektromos energiát használó autó fut az utakon. A szemléletváltást a kormányzatok is elősegíthetnék azzal, hogy támogatják a környezetbarát gépjárművek vásárlását.

Mindezzel együtt figyelembe kell venni, hogy bolygónk jelenleg ismert kőolajkészletei a becslések szerint 20-150 évre elegendőek. Ha addig újabb készletekre nem bukkannak, akkor az "autóinvázió" akár el is kerülhető.

Ladányi László