Képes beszámoló a Nobel-díjak átadásáról

Vágólapra másolva!
Stockholmban XVI. Károly Gusztáv svéd király december 10-én ünnepélyesen átadta a 2007. évi Nobel-díjakat. A tíz kitüntetett közül ketten idős koruk és egészségi állapotuk miatt nem tudtak elutazni a stockholmi ceremóniára.
Vágólapra másolva!

A francia Albert Fert és a német Peter Grünberg az úgynevezett óriás mágneses ellenállás felfedezéséért kapták meg a fizikai Nobel-díjat. A jelenséget a két díjazott által vezetett két kutatócsoport egymástól függetlenül, egyidőben és véletlenül fedezte fel 1988-ban. Azóta kutatók ezrei dolgoznak a jelenség még finomabb részleteinek a feltárásán, a gyakorlati alkalmazások fejlesztésén. A most elismert felfedezés alapján sűrűbben tárolható az információ a merevlemezeken, így egy sor eszközt jelentősen miniatűrizálni lehetett.

Forrás: MTI/EPA

Peter Grünberg német tudós (balra) átveszi a fizikai Nobel-díjat
(Forrás: MTI)

Teljes joggal mondhatja bárki, hogy az óriás mágneses ellenállás ismerete korunk információtechnikai forradalmának nélkülözhetetlen feltétele - méltatta a díjban megosztva részesülő két tudós érdemeit Borje Johansson Nobel-bizottsági tag. Bővebben az eredményről.

Forrás: MTI/EPA

Albert Fert francia tudós (balra) átveszi a fizikai Nobel-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól a stockholmi hangversenyteremben 2007. december 10-én
(Forrás: MTI)

A kémiai Nobel-díjat a német Gerhard Ertl vehette át. A hivatalos rövid indoklás szerint a kutató a szilárd felszíneken végbemenő kémiai reakciók vizsgálatért részesült a legrangosabb tudományos elismerésben. A felületkémia nagyon fontos az ipar, illetve a vegyipar számára: e tudományág segítségével sikerült megérteni például, hogyan rozsdásodik a vas, miként működnek az üzemanyagcellák vagy az autókatalizátorok. Bővebben az eredményről.

Forrás: MTI/EPA

Gerhard Ertl német tudós (balra) átveszi a kémiai Nobel-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól
(Forrás: MTI)

Az orvosi-élettani Nobelt Mario Capecchi és Oliver Smithies amerikai, valamint Martin Evans brit kutató kapta.

Forrás: MTI/EPA

Mario R. Capecchi (balra) átveszi az orvosi-élettani Nobel-díjat a stockholmi hangversenyteremben
(Forrás: MTI)

A kutatók az egér genetikai állományának embrionális őssejteken végzett módosításával olyan állatmodelleket hoztak létre, amelyek segítségével számos emberi életfolyamat és betegség vált hatékonyabban tanulmányozhatóvá. Bővebben az eredményről.

Forrás: MTI/EPA

Oliver Smithies (balra) átveszi az orvosi-élettani Nobel-díjat
(Forrás: MTI)

Az idei közgazdasági Nobel-díj három amerikai jutalmazottja közül Eric S. Maskin és Roger Myerson voltak jelen a stockholmi ünnepségen. (A 90 éves Leonid Hurwicz nem tudott megjelenni.) A három kutató fektette le a mechanizmus-tervezés elméletének alapjait. Azt vizsgálták, miként lehet optimális mechanizmust találni bizonyos célok, például a társadalmi jólét vagy magánprofit elérésére. A Hurwicz által megalapozott, majd Maskin és Myerson által továbbfejlesztett elmélet alapján közgaszdászok, kormányok és üzletemberek megkülönböztethetik azokat a körülményeket, amelyek között a piacok jól működnek, azoktól a körülményektől, amelyek között nem működnek jól. Bővebben az eredményről.

A díjak stockholmi átadását hagyományosan díszvacsora követte a királyi család részvételével, és ma este tartják a tradicionális békekoncertet.

Forrás: MTI/EPA

Sir Martin J. Evans brit tudós (balra) átveszi az orvosi-élettani Nobel-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól
(Forrás: MTI)

Néhány órával korábban a norvég fővárosban, Oslóban az idei Nobel-békedíjat is átadták a kitüntetésben megosztva részesülő Al Gore volt amerikai alelnöknek és Rádzsendra Pacsaurinak, az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC) elnökének. A kitüntetéssel a norvég parlament által kinevezett független Nobel-békedíj Bizottság azokat az erőfeszítéseiket ismerte el, amelyeket Gore és az IPCC az emberiség okozta éghajlatváltozásra vonatkozó ismeretek terjesztése, illetve a klímaváltozás elleni harchoz szükséges intézkedések megalapozása érdekében tett. Bővebben.

Forrás: MTI/EPA

Rádzsendra Pacsauri (jobbra), az ENSZ klímaváltozásokkal foglalkozó kormányközi szakértői testületének (IPCC) elnöke és Al Gore korábbi amerikai alelnök (balra) a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjú közben, 2007. december 10-én. A kitüntetésüket röviddel korábban vették át az oslói városházán
(Forrás: MTI)

A brit Doris Lessing (aki 88 éves korával az irodalmi Nobel-díj eddigi legidősebb nyertese) és az amerikai Leonid Hurwicz, a közgazdasági Nobel-díjasok egyike (aki a maga 90 évével a Nobel-díjak történetének eddigi legidősebb díjazottja) külön ceremónián veheti majd át a tekintélyes kitüntetést Londonban, illetve Minnesotában.

Forrás: EPA

Vendégek a díszvacsorán a stockholmi Városházán

A szakmai és az irodalmi Nobel-díjakat 1901 óta hagyományosan a svéd fővárosban adják át minden év december 10-én, a kitüntetést alapító Alfred Nobel mérnök és üzletember 1896-ban bekövetkezett halálának évfordulóján. A díjjal igazoló okmány, aranyérme és 10 millió svéd korona (mintegy 268 millió forint) jutalom jár.